« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
KONTRADIKTORNO, ALI ISTINITO

Želite se riješiti loših navika? Ne poduzimajte ništa

Aktivan angažman da se otarasimo neke loše navike je loš i kontraproduktivan pristup koji vodi do impulzivnog ponašanja i sabotaže vlastitog truda

Fotografija vijesti
Više o

loše navike

,

motivacija

,

samokontrola

,

životne promjene

,

trud

,

neaktivnost

Svatko od nas ima neku lošu naviku koje se srami i vrlo rado bi je se riješio jednom zauvijek, bilo da je riječ o pušenju,kašnjenju, griženju noktiju ili prekidanju drugih dok pričaju, no izgleda da su aktivan trud i motivacija krivi pristupi za uvođenje promjena u život.

"Za samokontrolu se uvriježio mišljenje da ako pojedinac želi obuzdati svoje ponašanje on mora uložiti snagu volje, oduprijeti se napastima, priječi preko svih želja i kontrolirati impulse. Da ironija bude veća, ljudi se u tim trenucima ustvari bore da ne učine ništa. Primjerice, oni žele da ne pojedu krišku kolača", rekao je Justin Hepler, voditelj studije.   

Združeno istraživanje sveučilišta Idaho State i Southern Mississippi otkrilo je da se u trenucima napasti najbolje voditi idejom: neću to sada napraviti jer aktivan trud, odnosno motivacija da reagiramo može biti kontraproduktivna i dovesti do lošeg impulzivnog ponašanja.

"Impulzivno ponašanje može se izbjeći tako da budemo neaktivni i da se smirimo", pojašnjava Hepler.

Stoga, ako želite prestati gristi nokte nemojte se boriti s porivom da stavite prste u usta, jednostavno odlučite da nećete podići ruke prema glavi.

26.05.2012. 20:44:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh