« Žene
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IZRAVNOST JE NAJBOLJA

Želite koristiti kondom prilikom seksa? Ne okolišajte

Nove studije su pokazale da nije važno predlaže li muškarac seks sa zaštitom ili žena, no, način na koji to čine žene svakako je važan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

kondom

,

siguran seks

,

spolni odnos

Dr. Michelle Broaddus s Medicinskog fakulteta u Wisconsinu u SAD-u istražila je na koji način osobe kojima se predlaže da prilikom seksa koriste kondom percipiraju onoga tko to predlaže. Pokazalo se da je nevažno je li muškarac taj koji nudi kondom ili žena.

No, pokazalo se da je od iznimne važnosti način na koji to čine žene.

Ako žena naglašava svoju seksualnost kroz korištenje kondoma u sklopu seksualnih scenarija kao nešto što je erotično i zabavno, drugi će je osuđivati više nego u slučaju da su jednostavno odbile seks bez kondoma ili u slučaju da upozoravaju na opasnost od spolno prenosivih bolesti, tvrde autori studije.

U prijevodu, žene često okolišaju umjesto da jednostavno kažu da žele ili ne žele seks s kondomom.

Oko sigurnog seksa postoje mnoge prakse temeljene uglavnom na korištenju kondoma. Postoje brojni dokazi o tome da dok parovi komuniciraju ili pregovaraju oko korištenja kondoma to direktno utječe na to kako onaj koji je to predložio izgleda u očima onoga kojemu je to predloženo te hoće li kondom na kraju i biti upotrijebljen.

Studija je obuhvatila dva istraživanja koja su bila usmjerena na  to kako drugi vide žene koje predlažu korištenje kondoma u odnosu na to kako vide muškarce koji predlažu isto. Također su se promatrale pregovaračke strategije i način na koji one djeluju na percepciju žene koja se njima služi.

Rezultati su objavljeni u internetskom izdanju časopisa Sex Roles.

31.01.2010. 18:43:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh