« Seks
objavljeno prije 6 godina
ZNATE LI?

Želite bolji seks? Naspavajte se.

Interes za seks ljudi najčešće gube zbog neispavanosti, vjerovali ili ne, pa se potrudite da vam partner ne bude umoran

Naspavajte se!
Naspavajte se! (Pixabay)
Više o

seks

,

manjak sna

,

veza

Kako su povezani san i seks? Najprije, manjak sna i manjak seksa najčešće su uzrokovani istim problemom: stresom. Manjak sna vodi seksualnim problemima, što znači da bi dobar san pripomogao većoj seksualnoj želji, a orgazam će rezultirati kvalitetnijim snom.

Laurie Mintz, profesorica psihologije i autorica brojnih studija i knjiga objašnjava utjecaj sna na seks, a u svojim istraživanjima često nailazi na tvrdnje ispitanika da interes za seks gube upravo zahvaljujući iscrpljenosti.

Kako manjak sna utječe na seks kod žena

Žene imaju probleme sa spavanjem češće od muškaraca, a najčešći problem na koji se žale jest manjak seksualne želje. Navode umor kao glavni razlog za izgubljenu želju i potrebu za tjelesnom intimnošću.

Iz toga se zaključuje, a argumente potvrđuje i istraživanje, da dan nakon duljeg perioda spavanja žene osjećaju veću želju za seksom. Samo jedan sat dulje provedenog u spavanju za 14% povećava šanse za seksualnim odnosom sljedećeg dana. I ne samo to, omogućava veću spolnu uzbuđenost nego inače.

Studija je provedena na ženama fakultetske dobi, no kod starijih žena ta je povezanost još izraženija. Primjer je menopauza, u kojoj hormoni više nego inače utječu i na kvalitetu sna i seksa. Poremećaj spavanja jedini je simptom menopauze za koji se dokazano zna da djeluje na kvalitetu seksa.

Spomenuta povezanosti javlja se i među ženama koje su postale majke. Zbog toga što novorođenčad zahtijeva povećanu brigu tijekom cijela 24 sata, majke preživljavaju veće količine stresa i često manje spavaju. Osim njih, žene koje imaju djecu koja idu u školu i same rade puno radno vrijeme najčešće se žale na insomniju.

No isti problem imaju u žene koje rade od kuće i koje rade samo dio radnog vremena.
Iako se ne može zanijekati da su i muškarci podložni stresu, žene su te na koje manjak sna dokazano više djeluje. Razlog tome je hormon kortizol koji se ispušta prilikom stresa i neispavanosti, a kortizol smanjuje količine testosterona. Testosteron ima veliku ulogu u seksualnoj uzbuđenosti žena, a muškarci ga imaju puno više nego žene. Ako količinu testosterona zamislimo kao čašu punu vode, kortizol koji se luči prilikom neispavanosti, u potpunosti bi istisnuo sadržaj iz čaše kod žena, dok bi kod muškaraca istisnuo samo polovicu.

Kako manjak sna utječe na seks kod muškaraca
Osim što umanjuje količine testosterona, manjak sna potiče erektilnu disfunkciju i pad seksualne želje. To bi značilo da, kao i žene, muškarci trebaju kvalitetan san.

Utjecaj seksa na san
Kao što san utječe na seks, tako i seks utječe na san. Prema stručnjaku za seks, Ianu Kerneru, premalo seksa izaziva nesanicu i nervozu. Oksitocin ili „ljubavni hormon" ispušta se tijekom orgazma i pomaže pri opuštanju, a time i spavanju.
Tijekom orgazma, kod žena se povećavaju razine estrogena koji pomaže dubljem snu, a kod muškaraca hormon prolaktin, koji dovodi do uspavanosti.

Kako bi se pronašlo najbolje rješenje za povezani problem manjka sna i seksa, stručnjaci upućuju na nekoliko rješenja. Jedno od njih je određivanje točnog vremena za spavanje i seks, drugo uključuje prestanak korištenja pametnih telefona prije spavanja i tijekom vremena koje u krevetu provodimo s partnerom, i pretvaranje spavaće sobe u mirno mjesto u kojem se ne bi vodile ozbiljne rasprave ili svađe.

Piše: Andrea Holi
03.04.2018. 21:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh