« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ZA BOLJE SUTRA

Zelene odluke kojima ćete unaprijediti svoj život

Suočite se s izazovom očuvanja planete Zemlje, dok istovremeno držite korak sa zahtjevima modernog života

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

planet Zemlja

,

život

,

štedne žarulje

,

ekoturizam

Koristite fluorokompaktne žarulje

Postojao je dobar razlog zašto ne koristiti takve žarulje: treptale su i bile su skupe. No ukoliko i danas koristite klasične žarulje naprosto bacate novac. Cijene fluorokompaktnih žarulja su pale, a njihova izvedba je jednaka ili čak i bolja od klasičnih žarulja, u smislu kvalitete svjetlosti. Najveća prednost jest što koriste 70 posto manje energije.

Isprobajte ekoturizam 

vjerojatno ste već čuli za ovaj pojam. Ekoturizam je alternativa klasičnim putovanjima koja se često pretvore u cjelodnevno izležavanje plus konzumiranje lokalne kuhinje koja košta više od kuće u njihovoj valuti. Ideja ekoturizma jest da budete korisni, volontirate, nešto naučite, a pritom se zabavite i odmorite. Tako možete koristiti mogućnosti koje vam nudi organizacija WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), a radi se o međunarodnoj mreži volontera na organskim farmama kojom se potiče ljude da koriste održive metode načina življenja. Možete volontirati i dobiti besplatan smještaj na bilo kojoj takvoj farmi u Europi.

Konzumirajte bezmesni ručak jednom tjedno

Tvrdnja kako bi ste trebali odustati od mesa, zvuči kao tvrdnja da će se Amerika raspasti. Može se dogoditi, ali ne za vrijeme vašeg života. No industrijski prerađeno meso stvara mnoge nuspojave - proizvodnja je neučinkovita, uzrokuje zagađenje, a koristi se i mnogo fosilnih goriva. Izbacite meso iz prehrane jednom tjedno i pomoći ćete smanjenju degradacije okoliša.

Pješačite

Koristi vježbe su nedvojbene. Pomaže vam da izgledate i osjećate se mlađe, sprječava razvoj bolesti i održava vašu kondiciju. Nema potrebe da budete fanatik u teretani, ali hodanje tamo gdje možete stići u roku od 30 minuta dobra je zamjena za propuštenu tjelovježbu. Ovo će vam također uštedjeti novac, otkriti nova mjesta i dati vremena da razmišljate i o životu.

10.04.2011. 22:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh