« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
O PRIRODNIM BOGATSTVIMA

Zelena akcija organizirala okrugli stol o Okvirnoj direktivi EU o vodama

Skup je priređen u sklopu projekta "Što članstvo u EU znači za hrvatski okoliš" koji financira EU kroz program IPA INFO 2008.

(Shutterstock)
Više o

Zelena akcija

,

Svjetski dan voda

,

ipa info 2008

Nevladina udruga za zaštitu okoliša "Zelena akcija" danas je, u povodu Svjetskog dana voda, organizirala okrugli stol o Okvirnoj direktivi Europske unije o vodama, koja zahtijeva zaustavljanje daljnjeg pogoršanja stanja vodotoka, te postizanja dobrog stanja voda - ekološkog, morfološkog i kemijskog - radi osiguravanja dugotrajnog korištenja vode u Europi.

Skup je priređen u sklopu projekta "Što članstvo u EU znači za hrvatski okoliš" koji financira EU kroz program IPA INFO 2008., a njime se želi hrvatske građane informirati što nam donosi EU i njezino zakonodavstvo s obzirom na buduće upravljanje, gospodarenje okolišem, rekla je voditeljica Programa zaštite voda u Zelenoj akciji Irma Popović. Istaknula je da je novost koju EU uvodi i pravo na sudjelovanje javnosti u odlučivanju oko upravljanja vodama.

Ocijenila je da je u mnogim zemljama EU nedostatak političke volje da se provede direktiva jer se naglasak stavlja na zaštitu okoliša i prirode, a dosad je u vodnom gospodarstvu naglasak bio na gospodarskom aspektu upravljanja vodama. Ustvrdila je da u Hrvatskoj imamo dobru podlogu za provedbu Okvirne direktive o vodama, jer je već dosta toga unaprijed napravljeno - puno europskih smjernica uključeno je u hrvatsko zakonodavstvo, radilo se puno pilot projekata, baza je dobra zbog očuvanosti prirode, pa su nam neke rijeke već sada u dobrom stanju.

"Većina zemalja EU shvatile su da je dosadašnji način upravljanja vodama bio loš, tek kad su uništili sve što su kao vodena prirodna bogatstva imali, pa ih sada procesom restauracije vraćaju u prirodno stanje. Hrvatska tu ima prednost jer ima područja koja su u potpunosti prirodna", istaknula je Popović. Ravnateljica Uprave vodne politike i međunarodnih projekata Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Ružica Drmić istaknula je kako su odredbe Okvirne direktive o vodama prenesene djelomično u novi hrvatski Zakon o vodama, a u potpunosti će biti prenesene podzakonskim aktima. Istaknula je da voda kao nacionalno blago i opće dobro ima osobitu zaštitu Republike Hrvatske. "Vjerujemo da smo u Hrvatskoj na dobrom putu jer učimo o svemu što nas čeka", poručila je Drmić.

Davor Percan koji je na okruglom stolu sudjelovao ispred Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj rekao je da je rok za provedbu direktive za zemlje članice EU do 2015., a Hrvatskoj će se dati prijelazno razdoblje za prilagodbu. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh