« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
GREEN TIRE

Na pomolu stvaranje istinski 'zelene' automobilske gume

Goodyear Tire and Rubber Co. i tvrtka Genecor planiraju alternativne načine proizvodnje guma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - Ilustracija)
Više o

automobilske gume

,

genecor

,

Goodyear

,

izopren

,

petrolej

,

bioisoprene

Gotovo 24 litre nafte potrebne su da bi se izradila svaka od otprilike milijardu automobilskih guma proizvedenih godišnje, tvrde stručnjaci iz Rubber Manufacturers Association trgovačke grupe. Srećom, u narednih pet godina ta nasušna potreba za uljem u industriji automobilskih guma možda se drastično smanji. Goodyear Tire and Rubber Co. i kalifornijska biotehnološka tvrtka Genecor planiraju eliminirati naftu koja se koristi za proizvodnju izoprena, glavnog sastojka guma, tako što će stvoriti alternativu koja ne šteti okolišu - šećerna trska, kukuruz i 'proso trava' ('switchgrass') mogu im pomoći u toj namjeri.

Richard J. LaDuca, jedan od čelnika Genecora, rekao je za TechDailyNews kako se trenutno radi na proizvodnji BioIsoprena od obnovljivih sirovina. Razlika je u tome što se oslanjamo na moć biotehnologije kako bismo omogućili kemijsku sintezu BioIsoprena, objasno je LaDuca.

U svojoj osnovi, tehnologija se služi genetski modificiranim mikroorganizmima koji izazivaju fermentaciju biljnih šećera što rezultira stvaranjem željene kemikalije. Slična tehnika iskušana je i ranije, ali LaDuca podcrtava da je Genecor u stanju prikupljati kemikaliju u plinovitom stanju što je puno bolje nego da je ona  u obliku tekućine, i u smislu kvalitetne proizvodnje i u smislu troškova.

LaDuca je uvjeren da će 'zelene gume' biti jednako kvalitetne kao i postojeće koje se proizvode od izoprena. S vremenom će gume biti i bolje. Iako priznaje da će proći godine dok ne započne masovna proizvodnja, LaDuca kaže da je napredak u tom smjeru ogroman. Prototip gume već je izrađen u suradnji s Goodyearom. Nadalje, osim ekoloških prednosti, postoje i one financijske. Kako proizvodnja guma trenutno ovisi o petroleju, biološki dizajniran izopren omogućit će tvrtkama da se riješe ovisnosti o nestabilnom tržištu nafte jer će imati proizvod sa stabilnom cijenom.

Valja napomenuti da je izopren sastojak koji se koristi za izradu kirurških rukavica i brojnih drugih gumenih proizvoda pa je opća korist ogromna. Iako je suradnja s Goodyearom kvalitetna, Genecor ne planira ostalim tvrtkama uskratiti tehnologiju BioIsoprena. Trenutno je u fazi planiranja izgradnja tvornice u kojoj bi se stvarao BioIsopren, naravno, nakon što se sama tehnologija usavrši.

25.03.2010. 23:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh