« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NOVE SPOZNAJE

Voda na Mjesecu ima tri različita okusa

Mjesec je potpuno drugačiji nego što smo to godinama smatrali, a tko zna kakva nas otkrića još čekaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ISRO/NASA/JHUAPL/LP)
Više o

istraživanje svemira

,

Mjesec

,

bombardiranje mjeseca

,

voda na Mjesecu

,

LCROSS

,

Mini-SAR

Nakon iznenađujućeg otkrića da na Mjesecu postoje ogromne količine vode, znanstvenici su morali značajno promijeniti svoje spoznaje o Zemljinom prirodnom satelitu.

Najnovija istraživanja pokazuju da voda na Mjesecu ima tri vrlo različita okusa što upućuje na tri neovisna izvora vode i u potpunosti odbacuje tvrdnje da je nama najbliže nebesko tijelo "suho", bez mogućnosti da se na njemu razvije život.

"Dosad smo pronašli tri vrste mjesečeve vode", objašnjava Paul Spudis iz Lunar and Planetary Instituta u Houstonu i dodaje: "Radar Mini-SAR pronašao je više od 40 kratera ispunjenih ledom, LCROSS je otkrio mješavinu ledenih kristala i prljavštine, a M-cube plitke slojeve tekućine koja se javlja i nestaje na površini Mjeseca."

LCROSS je u istom krateru naišao na dvije vrste voda, a pretpostavlja se da one dolaze iz zasebnih izvora i da predstavljaju različite vremenske epohe.

"Prvi sloj sadrži vodu i hidroksil vezan u mineralima te sitne komadiće čistog leda. Smatramo da je taj sloj svjež, tj. da se pojavio relativno nedavno", tvrdi Anthony Colaprete, glavni istražitelj podataka koje šalje LCROSS.

"Drugi sloj bogatiji je vodenim ledom i sadrži spojeve kojima se nismo ni nadali. Uspjeli smo prepoznati sumporov dioksid (SO2), metanol (CH3OH) i molekulu diacetylene (H2C4). Radi se o sloju koji je najvjerojatnije stariji od onoga kojeg smo našli na površini", objašnjava Colaprete.

Znanstvenici još ne mogu objasniti zašto neki krateri sadrže čisti led dok drugima dominira mješavina raznih spojeva i čestica.

"Protoni sadržani u solarnim vjetrovima mogu konstantno stvarati male količine vode na površini Mjeseca u interakciji s metalnim oksidima i kamenjem. No, dio vode dolazi iz drugih izvora u Sunčevom sustavu", zaključuje Colaprete.

Iako Mjesec trenutno znanstvenicima zadaje više pitanja no što se ikad pretpostavljalo, svi se slažu oko jedne tvrdnje: Mjesec je potpuno drugačiji nego što smo to godinama učili, a sada smo napravili tek prvi korak prema velikim otkrićima."

23.03.2010. 11:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh