« Film
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
PRIPREMITE MARAMICE PRIJE GLEDANJA

Zeffirelijev "Šampion" - najtužniji film svih vremena

Veliki redateljski majstor Franco Zeffirelli odnio je pobjedu i za najtužniju scenu i najtužniji film.

screenshot
Više o

franco zeffirelli

,

najtužniji film

,

Ricky Schroder

,

Šampion

Bivši boksački prvak Billy Flynn (Jon Voight) povukao se iz ringa kako bi se u potpunosti posvetio odgoju sedmogodišnjeg sina T.J.-a (Rick Schroder). Žive na Floridi, a Billy zarađuje radeći kao konjušar. Želeći osigurati sinu bolju budućnost, Billy odluči vratiti se boksu. Jednoga dana u njihov život ponovno ulazi dječakova majka Annie (Faye Dunaway), za koju T.J. misli da je davno umrla...Vrhunac filma je kada 9-godišnji dječak plače zbog smrti svog oca.

Radnja je to filma kojeg su znanstvenici proglasili najtužnijim filmom u povijesti. Riječ je o "Šampionu" talijanskog redatelja Franca Zeffirelija iz 1979..

Kada sami razmišljate o najtužnijem filmu u povijesti, izbor će zasigurno ovisiti o vašim godinama, spolu i, naravno, filmovima koje ste gledali, no ovaj film potukao je i proslavljenog "Bambija" koji je ugrabio drugo mjesto na ljestvici najtužnijih filmova.

"Šampion" je prvi put korišten u znanstvene svrhe na kalifornijskom sveučilištu Berkley, gdje su psiholozi Robert Levenson i James Gross 1988. pokušavali pronaći filmske scene koje su od gledatelja u jednom trenutku mogle izvući samo jednu emociju. Nakon što su obavili testove na oko 500 studenata, zaključili su da je scena iz "Šampiona" izazvala tugu više nego i jedan drugi film koji je bio ponuđen. 

Zeffirellijev film izvrsno je prošao na kino blagajnama i uvijek je iznova gledan na televiziji. Udarni adut filma je briljantna gluma malenog R. Schrodera, nagrađenog Zlatnim globusom, čiju su glumu brojni kritičari proglašavali jednom od najboljih dječjih uloga u povijesti kinematografije.

27.07.2011. 13:04:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    filmovi
    04.02.2012. 23:53
    Zbilja je tužan film, dobar scenarij i realna radnja!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh