« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
MA DA?

Zdravo srce čuva i - mozak

Povišeni krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi, primjerice, mogu oštetiti krvne žile izazivajući komplikacije koje potom mogu smanjiti protok krvi kroz mozak

Uz zdravo srce - zdrav mozak
Uz zdravo srce - zdrav mozak (Arhiva)
Više o

mozak

,

srce

,

zdravo srce

,

zdravlje mozga

Zdravo srce je ključno za zdravlje, no ne samo da je to važno samo po sebi, već će takvo stanje srca imati snažan utjecaj na zdravlje mozga.

Naime, mnoge stvari koje činimo za zdravo srce poput tjelovježbe, kvalitetne prehrane i izbjegavanja pušenja mogu pomoći u zaštiti mozga od demencije i slabljenja kognitivnih funkcija, poručuju znanstvenici

I srce i mozak trebaju dostatnu opskrbu krvlju. No, krvne žile mogu se vremenom suziti i izgubiti elastičnost povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara kao i slabljenja kognitivnih sposobnosti, prema preporukama objavljenima u časopisu Stroke.

Izgledi za razvoj ateroskleroze, koja je u podlozi sužavanja krvnih žila, mogu se smanjiti zdravim načinom života i kontrolom krvnog tlaka kao i održavanjem šećera i kolesterola u krvi u prihvatljivim granicama, navode autori preporuka.

"Mnogi zdravstveni djelatnici spremno preporučuju zdravi stil života i mjere kontrole kardiovaskularnog rizika radi sprječavanja srčanog i moždanog udara", kaže glavni autor preporuka dr. Philip Gorelick sa sveučilišta Michigan u Grand Rapids.

"Mnogi pri tom nisu svjesni ili ne znaju za mogućnost da mnogi osnovni faktori koji sprječavaju srčani i moždani udar mogu spriječiti pojavu ili odgoditi simptome demencije i slabljenja kognitivnih funkcija", kazao je Gorelick.

Sa sve duljim životnim vijekom u SAD-u i drugdje u svijetu do 2030. 75 milijuna ljudi širom svijeta moglo bi patiti od demencije. Preporuke ističu važnost što ranijeg poduzimanja koraka za zdravlje mozga jer ateroskleroza može početi već u najranijim godinama života.

Povišeni krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi, primjerice, mogu oštetiti krvne žile izazivajući komplikacije koje potom mogu smanjiti protok krvi kroz mozak. Iako se ta stanja mogu tretirati lijekovima u preporukama se ističe da najveća pomoć zdravlju mozga i kognitivnim funkcijama nije uvijek u tabletama.

17.09.2017. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh