« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
MMMM

Zdravi, mršavi i sretni zahvaljujući samo jednom ritualu

Ništa nas fizički i mentalno neće osnažiti bolje od zdravog, dubokog znojenja u – saunama

Guštajte!
Guštajte! (Arhiva)
Više o

Terme Olimia

Istraživanje o sreći, koje godinama provode razne organizacije, pokazuje kako su Finci redovito na vrhu ljestvice najsretnijih naroda svijeta. Unatoč činjenici što im noć traje (pre)dugo i što žive na hladnom sjeveru Europe, ovaj narod iznimno je zadovoljan kvalitetom života, a to može zahvaliti i jednom ritualu koji je postao, slobodno se može reći, finsko nacionalno dobro - sauniranju. Već i djeca od najranije dobi u Finskoj znaju uživati i opuštati se u saunama koje, pokazala su to brojna znanstvena istraživanja, imaju niz blagodati za fizičko i psihičko zdravlje, što potvrđuju i stručnjaci iz Terma Olimia, smještenih u slovenskom Podčetrteku, u kojima je posjetiteljima na raspolaganju čak 1550 metara četvornih sauna.

Gospodari vjetra jačaju imunitet

Saune značajno smanjuju učestalost prehlade i gripe. Naime, kad je tijelo izloženo toplini i pari, brže proizvodi bijela krvna zrnca, što pomaže u borbi protiv virusa, pa ne čudi što se boravak u saunama najviše preporučuje baš u zimskom dijelu godine. Terme Olimia sa svojim brojnim saunama pravo su mjesto za sve koji žele ojačati imunitet i unaprijediti zdravlje, ali i uživati u posebnim programima, među kojima je vrtloženje zraka apsolutni hit. Pod nazivom Gospodari vjetra, sauna majstori u pratnji glazbe i mirisa ritmičkim pokretima ručnika i ruku usmjeravaju vruću i mirisnu paru prema gostima za potpuno opuštanje tijela i uma.

Natjecanje u Aufgussu

U kojoj mjeri Terme Olimia prate trendove, dokazuje i podatak da su vlasnici licence za održavanje kvalifikacijskog natjecanja Slovenije za Svjetsko prvenstvo u Aufgussu, koje će se ove godine po prvi puta održati upravo u Podčetrteku. Riječ e o natjecanju sauna majstora u izvođenju programa vrtloženja zraka u finskim saunama, koje nerijetko podsjećaju na kazališnu predstavu, a u kojoj se između ostalog ocjenjuje njihova vještina i sposobnost kreiranja aromatičnih mirisa.

Opušta, oslobađa endofrin, detoksira...

I dok je opuštanje i posljedično smanjenje stresa najpoznatiji učinak boravka u saunama, manje je poznato kako ono može i blagotvorno djelovati na krvožilni sustav. Osim što upotreba saune povećava otkucaje srca na sličan način kao aerobni trening, toplina u saunama smanjuje rizik od hipertenzije ili visokog krvnog tlaka, što sve povoljno utječe na zdravlje srca.

U sauni tijelo oslobađa endorfine, koji su odgovorni za dobro raspoloženje, pa stručnjaci Terma Olimia preporučuju ovakav tip opuštanja kao jednu od učinkovitijih metoda borbe protiv depresije, koja će, kako se predviđa, postati najraširenija bolest čovječanstva.

Duboko znojenje u sauni najbolja je i metoda detoksikacije, ali i "alat" za mršavljenje, jer sam proces znojenja zahtjeva značajnu količinu energije, a ta energija dobiva se sagorijevanjem (viška) kalorija.

Više o programima u saunama i ponudama na www.terme-olimia.hr.

24.01.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh