« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
MLJAC :)

Začinsko bilje koje morate imati

Začinsko bilje možete uzgajati na kuhinjskom prozoru, a osim što će vam dati nove, uzbudljive okuse jelima sačuvat će vam i zdravlje

Začini rade čuda
Začini rade čuda (Shutterstock)
Više o

lovorov list

,

peršin

,

začinsko bilje

,

Kopar

,

paprena metvica

Začinsko bilje rijetki se odlučuju uzgajati kod kuće - to im je tlaka, treba ipak paziti na njega, a u trgovinama ima i sušenog... no, ništa vam neće popraviti jela kao svježe narezani listići peršina, kopra i sličnih biljki.

Uz to, pobrinut će vam se i za zdravlje, pa evo što biste trebali imati u teglama na kuhinjskom prozoru:

Bosiljak - ova biljka puna je hranjivih sastojaka, a dobra je za naše zdravlje. Otkriveno je da smanjuje upalu, a može olakšati simptome prehlade. Sljedeći put kad osjetite kako vas sustiže prehlada, napravite pesto ili dodajte puno bosiljka u hranu.

Kopar - budite zdravi dodavanjem više kopra svojoj prehrani. Losos s kremastim umakom od kopra ukusno je mjesto za početak. Istraživanja su otkrila da kopar ima antimikrobna svojstva i može zaustaviti rast određenih vrsta bakterija koje vode do bolesti.

Kopriva - kada planirate kuhati sa svježim biljem, kopriva vjerojatno nije prva na vašem popisu. Ipak, ova manje poznata biljka je dobra za naše zdravlje. Otkriveno je da smanjuje upalu i bol od artritisa, kao i da je odlična za sjajnu i zdravu kosu. Obavezno nosite rukavice dok rukujete s koprivom.

Limunska trava - imate stresan tjedan? Usporite se šalicom čaja od limunske trave. Dokazano je da olakšava tjeskobu i potiče opuštanje.

Lovorov list - ova biljka je čest dodatak različitim jelima, ublažit će bol i probleme sa sinusima, ali i ojačati imunološki sustav.

Maslačak - ako nikada niste probali ovu biljku, vrijeme je za to. Započnite s laganom i ukusnom salatom od maslačaka ili skuhajte šalicu čaja od maslačka. Ova biljka pomaže kod probave i može poboljšati rad mokraćnog mjehura i jetre.

Paprena metvica - zakuhajte malo svježeg čaja od metvice kako biste poboljšali fokus i podigli raspoloženje. Paprena metvica također može ublažiti mučninu.

Peršin - ova skromna biljka može ponuditi više od samo ukrašavanja. Peršin je bogat vitaminima koji mogu pomoći kod usporavanja rasta stanica raka i poznato je da smanjuju krvni tlak, piše Taste of home. Od danas počnite stavljati što više peršina na svoju hranu. 

Ružmarin - nabavite ga kako biste poboljšali zdravlje srca, može spriječiti oštećenje krvnih žila što dovodi do srčanih bolesti. Ružmarin ima snažan okus koji je savršen za jela od mesa i krumpira.

Vlasac - ova izvrsna zelena biljka trebala bi biti obavezan dodatak vašoj hrani. Povezana je sa smanjenjem rizika od raka želuca.

24.01.2020. 15:02:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh