« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
STVARNO?

Zdrave namirnice s kojima ne smijemo pretjerivati

Naravno da nije dobro pojesti cijelu čokoladu ili ogromnu vrećicu čipsa, no ima i zdravih namirnica s kojima nema šale

Ni previše špinata nije dobro
Ni previše špinata nije dobro (Arhiva)
Više o

zdrava hrana

,

voda

,

tuna

,

rajčica

,

naranča

,

soja

,

špinat

Zdrava prehrana sastoji se od, naravno, zdravih namirnica, no to ne znači da ih možemo konzumirati u neograničenim količinama, jer nam neke od njih mogu ozbiljno zaprijetiti zdravlju, kažu stručnjaci.

Tako je, primjerice, lako pretjerati s vodom - ako je pijemo stvarno previše, razrijedit će nam natrij u tijelu što može dovesti do oštećenja mozga i, u drastičnim slučajevima, smrti. Ako vam je urin stalno proziran, smanjite unos vode.

Soja sprječava apsorpciju željeza u tijelu, što vodi u anemiju, stoga ne pretjerujte - dva obroka dnevno su sasvim dovoljna.

Rajčice i naranče mogu nam povećati razinu kiseline u želucu, što će dovesti do neugodnog refluksa, pa ograničite unos na dvije porcije dnevno.

Brazilski oraščići bogati su dobrim mastima, ali i selenom koji može dovesti do trovanja, stoga, šaka dnevno i niti jedan više.

Tuna je zdrava zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, no ona u konzervi i nije baš toliko zdrava da bi je smjeli jesti previše, jer će nam razina žive u tijelu opasno porasti. Tri do pet konzervi tjedno je maksimum.

Špinat sadrži oksalat koji pomaže u stvaranju bubrežnih kamenaca, stoga, ako ste skloni tome, ne pretjerujte s ovom zelenom biljkom.

15.07.2015. 08:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh