« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ARBITRAŽA

Žbogar se nada što skorijem potpisivanju sporazuma

Premijerka Kosor je zajamčila da će dobiti potreban mandat za potpis, izjavio je glavni slovenski diplomat

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar (Getty Images)
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Samuel Žbogar

,

arbitražni sporazum

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar pozdravio je u četvrtak u Bruxellesu izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor da će idući tjedan potpisati arbitražni sporazum sa Slovenijom ako dobije potrebnu većinu u Saboru.

Vrlo smo zadovoljni što je Hrvatska započela unutarnje postupke kako bi se sporazum potpisao i nadamo se da će biti što prije potpisan, rekao je Žbogar slovenskim novinarima koji prate dvodnevni skup u Bruxellesu.

Slovenski premijer Borut Pahor već ima mandat za potpisivanje sporazuma, a razvoj događaja pokazuje da je njegov posjet Zagrebu u početku tjedna bio uspješan, objasnio je Žbogar za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Komentirajući jednostranu izjavu pri potpisivanju sporazuma, koju je danas najavila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, Žbogar je rekao da se tijekom pregovora o nacrtu arbitražnog sporazuma mnogo stvari problematiziralo, ali da je za slovensku stranu najvažnije da članak 3. b u nacrtu nije promijenjen. Bit će potpisan, doodao je, u onom obliku u kojemu je bio u tzv. drugom Rehnovu prijedlogu, odnosno da je, kako je objasnio, zadaća arbitraže odrediti slovenski kontakt (junction) s otvorenim morem te da je Ljubljana zadovoljna takvim rezultatom.

"Kako čujemo danas, Hrvatska kani dati jednostranu izjavu. To naravno može učiniti kad želi, a to isto pri ratifikaciji može učiniti i Slovenija ako zaključi da je to potrebno", Samuel ŽbogarTijekom prijašnjih pregovora bilo je mnogo govora o interesu Hrvatske da se uza sporazum o arbitraži donese zajednička izjava, odnosno izjava švedskog predsjedništva EU-a, ali da Slovenija na to nije pristala.

Na upit je li optimist da će sporazum biti potpisani, Žbogar je odgovorio potvrdno.

"Hrvatska nam je premijerka zajamčila da će dobiti potreban mandat za potpis i nadamo se da će uspjeti", rekao je.

Pritom je upozorio kako je situacija glede toga složena na obje strane jer postoje otpori potpisivanju i provedbi arbitraže. Na izjave nekih slovenskih oporbenih čelnika da će, potpiše li se sporazum o arbitraži, zahtijevati u parlamentu najprije njegovu, a onda i odgovornost premijera Pahora, rekao je: "To ćemo vidjeti. Znam da se najavljuje parlamentarna interpelacija protiv mene i ako se to dogodi, s veseljem ću odgovoriti na optužbe koje se iznose na moj račun." (hina/metro-portal)

29.10.2009. 22:35:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh