« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ARBITRAŽA

Žbogar: Ne dobije li Slovenija kontakt s otvorenim morem, slijedi žalba

Prvi čovjek slovenske vanjske politike je uvjeren da će Slovenija presudom arbitraže dobiti neku vrstu kontakta s otvorenim morem

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

otvoreno more

,

Hrvatska

,

Samuel Žbogar

,

arbitražni sporazum

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izrazio je u srijedu uvjerenje da će Slovenija odlukom arbitraže s Hrvatskom dobiti kontakt s otvorenim morem, a u slučaju negativne odluke po Sloveniju službena Ljubljana bi se žalila na presudu.

Prema arbitražnom sporazumu, arbitri imaju zadaću da odrede kontakt Slovenije s otvorenim morem, rekao je Žbogar na tribini u Ljubljani o arbitraži na kojoj je pozvao Slovence da na referendumu 6. lipnja glasuju za konačnu potvrdu sporazuma.

Žbogar je uvjeren da će Slovenija presudom arbitraže dobiti neku vrstu kontakta s otvorenim morem. Ukoliko arbitri ne bi odredili kontakt s otvorenim morem, Slovenija bi se na njihovu presudu žalila, najavio je Žbogar.

Dodao je je da je arbitražni sporazum povoljan za Sloveniju i da stvari tako vide i u Europskoj uniji, a okončanje graničnog spora pomoći će Sloveniji u unaprjeđenju odnosa s Hrvatskom. Na tribini koju je organizirala ljubljanska općina sudjelovali su i gradonačelnik Zoran Jankovič te dugogodišnji slovenski predsjednik Milan Kučan, a obojica su se zauzela za potvrdu arbitražnog sporazuma.

Kučan je rekao da se osobno zauzimao za bilateralni dogovor s Hrvatskom jer to omogućava pravednije rješenje, te da mala država poput Slovenije može imati istaknutiju ulogu u međunarodnim odnosima ako dosljedno poštuje načela koja vrijede u međunarodnoj zajednici. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 22:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh