« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
KRIZA U ODNOSIMA

Zbog ubojstva pet policajaca Egipat povlači veleposlanika iz Izraela

Ovo je drugi put da Egipat, prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izraelom 1979. godine, povlači svojeg veleposlanika u Izraelu

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Egipat

,

Bliski istok

Kako bi izrazio nezadovoljstvo pogibljom svojih pet policajaca na granici s Izraelom, Egipat je odlučio povući svojeg veleposlanika iz te zemlje, dodatno opterećujući ionako vrlo zategnute odnose, piše Hina.

"Egipat je odlučio povući svojeg veleposlanika u Izraelu dok se Izrael službeno ne ispriča", objavila je televizija. Nešto ranije je izraelski veleposlanik u Kairu pozvan u ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu bio izražen službeni prosvjed zbog ubojstva policajaca.

Egipatska vlada zatražila je i "izraelsku službenu ispriku", objavila je egipatska agencija MENA.

Ovo je drugi put da Egipat, prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izraelom 1979. godine, povlači svojeg veleposlanika u Izraelu. Prvi je put to učinjeno u studenome 2000. kada su Egipćani prosvjedovali protiv "izraelske prekomjerne upotrebe sile" nad Palestincima nakon izbijanja druge Intafade.

Više od 20 ljudi, među kojima osam Izraelaca, ubijeno je u četvrtak u napadima na izraelska vozila u blizini granice s Egiptom u sinajskoj pustinji, što je izazvalo zabrinutost u Izraelu oko pojačane vojne aktivnosti uzduž granice.

Izraelci su uzvratili masovnom ofenzivom svojih snaga uzduž granice, sjeverno od ljetovališta Eilata na Crvenom moru. Po egipatskim izvorima, izraelski progonitelji ušli su na egipatski teritorij i tamo usmrtili petoricu graničnih policajaca.

Nekoliko stotina osoba prosvjedovalo je u petak navečer ispred izraelskog veleposlanstva u Kairu tražeći protjerivanje izraelskog veleposlanika zbog toga.

20.08.2011. 12:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh