« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ZRAČNI PROMET POREMEĆEN

Zbog toksičnog smoga diplomati napuštaju Moskvu

Brojni diplomati, zaposlenici veleposlanstava i članovi njihovih obitelji počeli su napuštati Moskvu zbog toksičnog smoga, izazvanog nezapamćenim požarima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Moskva

,

požari

,

evakuacija stanovništva

,

duo trio

Dužnosnici veleposlanstava Poljske, Austrije i Kanade, poslali su velik broj svojih zaposlenika i članova obitelji u njihove domovine. No dužnosnici veleposlanstava drugih zemalja, poput SAD-a, Britanije, Francuske i Njemačke, do sada su samo savjetovali svojim građanima da ne putuju u okolicu grada ako ne moraju.

U međuvremenu, Moskvi stiže međunarodna pomoć sa svih strana. Francuzi su poslali kanader koji će pomoći u gašenju šumskih požara iz zraka, a nekoliko sličnih zrakoplova Rusiji namjeravaju poslati i Talijani. Iz Poljske je u Rusiju krenulo 155 vatrogasaca, a Njemačka će, na ruski zahtjev, poslati 100.000 zaštitnih maski, više generatora i pumpi.

No gusti dim ometa zrakoplovni promet u međunarodnim zračnim lukama Moskva, Šeremetjevo na sjeveru i Vnukovo na istoku, a najteže je u zračnoj luci Domededovo, smještenoj južno od Moskve, gdje je od nedjelju ujutro uspjelo sletjeti samo nekoliko aviona.

Glasnogovornica zračne luka Elena Galanova izjavila je da "zrakoplovi polijeću bez ograničenja, no da pri slijetanju kapetani moraju sami donijeti odluku."

"Upozorili smo putnike da su kašnjenja neizbježna", rekao je za rusku televiziju Sergej Izvolski iz Državnog zrakoplovnog povjerenstva Rosavijacija, dodavši kako kašnjenja mogu varirati od 30 minuta do nekoliko sati.

U subotu je vatrom bilo zahvaćeno oko 193.500 hektara šuma. Prema dosadašnjim službenim podacima u požarima koji su opustošili sela oko Moskve poginule su 52 osobe. (hina/metro-portal)

08.08.2010. 11:31:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh