« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UN UPOZORAVA

Zbog nasilja iz Kirgistana izbjeglo 400.000 osoba

Pred međuetničkim nasiljem i sukobima na jugu Kirgistana, prema zadnjim podacima UN-a, iz tog je područja izbjeglo ili je prognano oko 400.000 osoba

kirgistan izbjeglice
kirgistan izbjeglice (YouTube)
Više o

UN

,

nasilje

,

izbjeglice

,

Kirgistan

"Prema zadnjim procjenama UN-a broj prognanih iznosi oko 300.000, a broj izbjeglih koji su stigli u u susjedni Uzbekistan je oko 100.000. No uskoro ih se očekuje još više, s obzirom na to da su dosad ondje stigli samo odrasli, a pretpostavlja se da će im se uskoro pridružiti i djeca", rekla je glasnogovornica Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja UN-a Elisabeth Byrs.

Granicu sa susjednim Uzbekistanom do sada je prešlo oko 100.000 osoba. Ta je granica otvorena, unatoč ograničenjima. Samo u srijedu u Uzbekistan je ušlo oko 9.000 ljudi, prenio je UN. Većina izbjeglica i prognanih odlazi u regije Andijan, Fergana i Namagan. "Najviše izbjeglica smješteno je u 48 logora podignutih za njih u regiji Andijan", rekla je Byrs.

Sve relevantne UN-ove agencija angažirale su se na pojačanju pomoći izbjeglicama. Teretnim zrakoplovom UNHCR-a u srijedu je u Andijan dopremljeno oko 900 šatora, a do kraja tjedna će stići još šest pošiljki s oko 240 tona pomoći. UNICEF je u regiju već poslao sedam kamiona s hitnom sanitetskom pomoći, a skupina liječnika iz udruge Liječnici bez granica od 14. lipnja je na terenu. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 15:34:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh