« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
IZVORI ENERGIJE

Afganistanske zalihe minerala vrijede najmanje tri bilijuna dolara

To je tri puta više od američkih procjena, objavio je visoki afganistanski dužnosnik

(Getty Images)
Više o

Afganistan

,

minerali

,

zalihe

Geolozi već desetljećima znaju za nalazišta željeza, bakra, kobalta, zlata i ostalih vrijednih minerala, no američko ministarstvo obrane ovaj je tjedan prvi put iznijelo procjenu da rezerve vrijede bilijun dolara.

Ministar rudarstva Vidulah Šahrani rekao je da je vidio procjene geologa i industrijalaca vrijedne najmanje tri bilijuna dolara. "Afganistan ima velike netaknute izvore energije i minerala koji imaju ogroman potencijal za razvoj našeg gospodarstva", rekao je Šahrani. "Prioritet naše vlade je osigurati da se to učini na najviše moguće transparentan i učinkovit način uz istodobno najveću korist našoj zemlji", dodao je.

>> Pravi razlog rata u Afganistanu su ogromne rezerve minerala?

Do otkrića golemih zaliha minerala došla je mala skupina geologa i dužnosnika Pentagona oslanjajući se na karte i podatke rudarskih stručnjaka tijekom sovjetske okupacije te zemlje osamdesetih godina.

Afganistanski geolozi sklonili su te dokumente nakon povlačenja Sovjeta, prije nego su ih ponovno pokazali 2001. nakon pada talibana. Pentagon i američki geolozi proveli su nakon toga ispitivanja koristeći se sofisticiranim metodama i došli do zapanjujućih otkrića. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 15:44:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh