« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POPLAVE POSVUDA

Zbog nabujale Neretve proglašeno izvanredno stanje u Metkoviću

Stanovnicima Metkovića dijele se vreće s pijeskom, u Opuzenu su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, a ni uzvodno nije bolje

(Denis Jerković/Cropix)
Više o

BiH

,

Metković

,

poplave

,

Neretva

,

izvanredno stanje

,

Mostar

,

Čapljina

,

Opuzen

Zbog vodostaja Neretve od 380 centimetara i poplava koje pogađaju područje Metkovića danas je u tom gradu proglašeno izvanredno stanje.

Danas je poplavljena i lijeva strana obale Neretve u gradu odnosno uže središte Metkovića pa su se pod vodom našli poslovni prostori na maloj pjaci i u ulici Ivana Gundulića.

Index javlja kako su se na Trgu bana Jelačića i Sportskoj ulici zbog dizanja razine podzemnih voda počeli izdizati šahtovi te su poplavljene gradska tržnica i igralište NK Neretve. Stanovnicima se dijele vreće s pijeskom kako bi spriječili prodiranje vode u dvorišta i kuće.

Stanje je slično i u Opuzenu gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

U Hercegovini zbog nabujale Neretve evakuirane obitelji

Pet obitelji evakuirano je iz njihovih domova zbog povećane razine rijeke Neretve tijekom noći na području Mostara, a južno od Čapljine evakuirana je jedna obitelj, potvrđeno je u nedjelju iz Civilne zaštite.

"Evakuirali smo pet obitelji, a jedna je sama napustila obiteljski dom", rekla je za Hinu Slavica Aničić, voditeljica Civilne zaštite u Mostaru.  Ona je zajedno s ekipama u stalnom obilasku terena uz Neretvu. Dodala je kako su za pomoć na raspolaganju pripadnici oružanih snaga BiH i komunalnih službi.

Ohrabruje što je vodostaj Neretve smanjen u posljednjih nekoliko sati zbog manjeg ispuštanja vode iz akumulacijskih jezera hidroelektrana. Kiša međutim i dalje pada pa su i dalje na snazi snažne mjere opreza.

U Čapljini je u mjestu Gabela evakuirana jedna obitelj. Vodostaj Neretve i drugih rijeka nije se značajnije promijenio pa situacija nije kritična, rekli su iz Civilne zaštite.

10.01.2010. 11:19:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh