« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Ne zna što propušta

Zbog fobije od žena nikad se nije poljubio, a kamoli...

Britanac Niel Dando pati od kronične sramežljivosti, psihološkog stanja zbog kojeg ne može pristupiti ženama bez napadaja panike i pojačane neuroze.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Telegraph)
Više o

fobija

,

panika

,

strah od žena

Strahuje da zbog svojeg bizarnog stanja nikad neće biti u stanju ostvariti ozbiljnu vezu. ˝Na poslu sam u redu, zbog čisto profesionalnih odnosa. Moji problemi počinju onda kada mi se svidi neka djevojka˝ objašnjava Dando te dodaje: ˝Bilo je slučajeva kada sam se pretvarao da sam zaljubljen u nekoga samo da vidim mogu li se suočiti sa svojim strahovima. No što više govorim i razmišljam o tome, hvata me panika koju ne mogu kontrolirati.˝

Njegov problem nije medicinski registriran, ali je obrađen u knjizi američkog profesora Briana Gilmartina ˝Sramežljivost i ljubav: Uzroci, posljedice i način liječenja˝. Dando je naišao na objašnjenje svojeg stanja surfajući internetom. ˝Pronašao sam tu knjigu koja mi je pomogla uvidjeti kako nisam izolirani slučaj. Shvatio sam koliko sam bio u zabludi misleći da zapravo nemam sreće i da će netko već naići˝ kaže.

Profesor Gilmartin tvrdi da stanje pogađa 1,7 milijuna ljudi samo u SAD-u. ˝Sramežljivost pogađa ljude na način da iskrivljuje osjećaj odgovornosti za njihovo ponašanje. Osjećaju se, pa doista i vjeruju, kako ne mogu kontrolirati vlastiti život i sudbinu˝ stoji u njegovoj knjizi.

23.09.2009. 14:06:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh