« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
TITO JE AKTUALNOST

Zbog Dana mladosti - radosti u Kumrovec se sjatile tisuće antifašista

Istodobno nešto dalje također u Kumrovcu održan je prosvjedni skup " U Kumrovec protiv Tita" u organizaciji Zdruga udruga i HČSP-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

Tito

,

Kumrovec

,

Dan mladosti

,

antifašisti

Dan mladosti - radosti obilježen je danas u Kumrovcu ispred rodne kuće Josipa Broza Tita, koji je više od deset tisuća antifašista iz Hrvatske i zemalja bivše SFRJ, a organizirali su ga Savez društava "Josip Broz Tito" i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH.

Istodobno nešto dalje također u Kumrovcu održan je prosvjedni skup "U Kumrovec protiv Tita" u organizaciji Zdruga udruga i HČSP-a protiv, kako tvrde, veličanja zločinca Tita i totalitarnog komunističkog sustava, a na kome se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Brojni sudionici obilježavanja Dana mladosti - radosti , kojih je po podacima krapinsko-zagorske policije bilo između 10 i 11 tisuća, nosili su Titove slike i transparente s antifašističkim porukama i obilježjima, petokrakim zvjezdama i partizanskim kapama, te pionirskim kapama i maramama. Na nekim od transparenata pisalo je "Što je više kleveta i laži Tito nam je miliji i draži", "Tito je živio živi i živjet će".

Predsjednik Saveza društava "Josip Broz Tito" Tomislav Badovinac istaknuo je da se ove godine obilježava 65. obljetnica pobjede nad fašizmom u II. svjetskom ratu, u kojoj su sudjelovali i hrvatski antifašisti, svrstavši Hrvatsku na stranu pobjednika isprali ljagu s njezinog imena koju joj je nanijela NDH.

Neki danas NDH, utemeljenu na zločinima, žele proglasiti pretečom hrvatske države, no ona je uvreda i sramota za hrvatski narod, istaknuo je Badovinac. Ustvrdio je da su ustaške postrojbe i nakon 9. svibnja 1945. i kapitulacije fašizma sve do 15. svibnja vodile borbe i pružale otpor, pa osvetu za zločine koje su počinili nije bilo moguće kontrolirati i spriječiti. Po njegovim riječima neki i danas njihov poraz žele pretvoriti u pobjedu i u tome imaju pomoć klera.

Pobjeda nad naci-fašizmom je ostvarena, iako on još živi, mora se spriječiti njegova povampirenost u interesu čovječanstva, rekao je Badovinac. Nemoguće je poistovjetiti antifašizam i komunizam, iako bez komunizma ne bi bilo organiziranog otpora fašizmu, istaknuo je Badovinac napominjući da mnogi antifašisti nisu ni bili članovi komunističke partije.

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Vesna Čulinović Konstantinović također je istaknula da je sloboda u borbi protiv fašizma izvojevana pod Titovim vodstvom te je stvoreno pravednije i humanije društvo ravnopravnosti. Bez te borbe ne bi bilo ni današnje slobode koja je izvojevana u Domovinskom ratu.

Prosvjedni skup "U Kumrovec protiv Tita" u organizaciji Zdruga udruga i HČSP-a

Čulinović Konstantinović ukratko je podsjetila i na kronologiju stvaranja hrvatske narodne vlasti kroz narodnooslobodilačke odbore odluke ZAVNOH-a koje su prethodile ustroju Hrvatskog sabora na temeljima antifašizma. Antifašisti traže da se procesuiraju svi zločini i imaju potporu i u dijelu hrvatskih branitelja, kazala je među ostalim Čulinović Konstantinović.

Skupu su se prigodnim riječima obratili i predstavnici antifašističkih boraca i Saveza društava "Josip Broz Tito" iz BiH, Makedonije i Srbije.

Na prosvjednom skupu u organizaciji Zdruga udruga protiv veličanja Tita i totalitarnog komunističkog sustava, uz domoljubne pjesme i hrvatska nacionalna obilježja, nekoliko stotina prosvjednika upozorilo je na zločine počinjene u tom režimu nad hrvatskim narodom, te na brojna stratišta u kojima su i danas kosti hrvatskih mučenika. "Komunistički zločini nisu antifašizam, ratni zločini ne zastarijevaju, komuniste kao i fašiste na sud u Nuernberg" samo su neke od poruka na transparentima koje su nosili. Podsjetili su i na Titov citat s kraja 1972. "Prije će Sava poteći uzvodno nego će Hrvati imati samostalnu državu".

Na skupu je pročitan i proglas u kojem se ističe da u duhu rezolucije Vijeća Europe i Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i pokreta žele upozoriti svekoliku hrvatsku javnost i predstavnike vlasti da je potpuno nedopustivo da se u Kumrovcu veličaju zločini protiv hrvatskog naroda, krše zakoni RH te vrijeđa njezina čast i ugled od strane tzv. antifašista urešenih simbolima pod kojima je nad Hrvatima izvršen genocid. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 15:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh