« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
RJEŠNJE ZA 'RJEŠENJE'

Šeks: Hrvati u BiH moći će glasati više dana

Hrvati u BiH jučerašnjim su dogovorom dodatno osigurani jer će birati tri zastupnika u Hrvatski sabor, objašnjava Šeks

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za ustavne promjene Vladimir Šeks najavio je danas mogućnost da hrvatski državljani u BiH, koji su dio 11. izborne jedinice, ubuduće na hrvatskim izborima glasuju nekoliko dana.

"Vjerojatno će im se (hrvatskim državljanima u BiH) omogućiti duže vremensko trajanje glasovanja, možda dva ili tri dana. To se ne omogućava Ustavom RH nego odlukama Vlade RH i drugim aranžmanima", izjavio je Šeks novinarima u stanki simpozija "Ustavne promjene i EU", koji se pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH održava na splitskom Pravnom fakultetu.

Šeks je to rekao komentirajući jučerašnji dogovor predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o ustavnim promjenama, po kojem će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, dakle i Hrvati u BiH, ubuduće na hrvatskim izborima moći glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Na novinarske upite da komentira reakciju HDZ BiH na dogovor, Šeks je kazao kako se ne radi o kršenju Ustava RH, te da razumije proturječne rekacije koje je izazvao dogovor Kosor i Milanovića.

"Vjerojatno će im se (hrvatskim državljanima u BiH) omogućiti duže vremensko trajanje glasovanja, možda dva ili tri dana, rekao je Šeks.

"Ovo je jedan kompromis na koji se nužno pristalo da glasovanje bude u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Ali broj biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima može biti jako veliki, da zadovolji sve interese", istaknuo je Šeks. Također je naglasio kako je bitno da ovim promjenama Ustava Republika Hrvatska može završiti pregovore s Europskom unijom te ući u njeno članstvo.

"Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju je korak bliže hrvatskom narodu da i oni uđu u EU. To je veliki iskorak stvarnih životnih interesa za hrvatski narod u BiH i za BiH, a u svakom slučaju i za Hrvatsku", rekao je Šeks. Dodao je da su jučerašnjim dogovorom Hrvati u BiH, neovisno o tomu koliko ih izađe na izbore, dodatno osigurani jer će birati tri zastupnika u Hrvatski sabor.(hina/metro-portal)

22.05.2010. 16:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh