« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
62. SAJAM

Završio Frankfurtski sajam knjiga, izraelskm piscu mirovna nagrada

Nadam se da će moja zemlja, Izrael, pronaći snage da iznova ispiše svoju povijest, rekao je David Grossman na dodjeli

Sajam Knjiga
Sajam Knjiga (Getty Images)
Više o

Izrael

,

sajam knjiga

,

frankfurt sajam knjiga

,

Robert Ford

Ovogodišnja mirovna nagrada njemačkih knjižara, koja se tradicionalno dodjeljuje na sajmu knjiga u Frankfurtu, u nedjelju je, pred oko tisuću uzvanika, među kojima je bio i predsjednik republike Christian Wulff, dodijeljena izraelskm piscu i novinaru Davidu Grossmanu.

"Grossmanove knjige pokazuju da spirala mrznje, nasilja i protjerivanja na Bliskom istoku može biti prekinuta samo pomnim slušanjem, promišljenošću i snagom riječi", stoji u priopćenju vijeća zaklade koja dodjeljuje mirovnu nagradu. Kako se nadalje navodi, Grossman u svojim romanima, esejima i pripovijetkama nastoji opisati ne samo vlastita st ajališta nego i stajališta onih koji ne misle kao i on. "

>>Predstavljen ogroman atlas vrijedan 100.000 dolara

Grossman (56) u svojim se djelima bavi izraelskim identitetom i svakodnevicom izraelsko-palestinskog sukoba. Njegova djela, među kojima su i mnoge knjige za djecu, prevedena su na više od 30 jezika. Osim književnim, Grossman se bavi i političkim radom i sudjeluje u mnogobrojnim raspravama o rješavanju krize na Bliskom istoku.

"Nadam se da će moja zemlja, Izrael, pronaći snage da iznova ispiše svoju povijest. Nadam se da će Izrael znati kako se suočiti sa svojom tragičnom prošlošću na novi način, i ponovo se roditi iz nje", rekao je Grossman primajući nagradu. Izrael, kako je rekao, još uvijek nije svojim građanima osigurao osjećaj da su duboko ukorijenjeni.

Kad je izbio drugi Libanonski rat 2006., Grossman se zauzimao za sklapanje mira unatoč činjenici da je njegov sin Uri poginuo u raketnom napadu Hezbolaha na Izrael. Godine 1998. izgubio je posao novinara u dnevnim novinama jer nije dopustio cenzuriranje svojih tekstova u kojima svjedoči o početku mirovne politike Palestinaca i priznanje Jasera Arafata da Izrael ima pravo na postojanje.

Prošlogodišnju mirovnu nagradu njemačkih knjižara dobio je talijanski književnik Claudio Magris, a među dosadašnje dobitnike ubrajaju se i Vaclav Havel, Max Frisch, Gyoergy Konrad i Orhan Pamuk.

Ovogodišnji, 62. Frankfurtski sajam knjiga održan od 6. do 10. listopada. Na njemu je sudjelovalo 7500 izlagača, a hrvatski izdavači su se na vlastitom štandu predstavili s oko 230 novih naslova.(hina/metro-portal)

10.10.2010. 19:22:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh