« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
VRHOVNI SUD

Završila javna sjednica o slučajevima "garaža" i "selotejp"

Prije objave pravomoćne presude na službenim internetskim stranicama, vijeće VS-a odluku mora pismeno obrazložiti i dostaviti strankama u postupku

Branimir Glavaš Vrhovni sud Ustavni sud presuda selotejp garaža
Branimir Glavaš Vrhovni sud Ustavni sud presuda selotejp garaža (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Glavaš

,

slučaj selotejp

,

Vrhovni sud

,

slučaj garaža

,

Dimitri Verhulst

Na Vrhovnom sudu poslijepodne je dovršen javni dio žalbenog postupka na presudu Branimiru Glavašu i ostalim nepravomoćno osuđenima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Iako su za javnu sjednicu na početku bila predviđena četiri raspravna dana vijeće Vrhovnog suda danas je održalo zadnje "otvoreno" ročište i petak predvidjelo za vijećanje o odluci.

No, kako ih za objavu odluke, odnosno pravomoćne presude, ne veže nikakav rok ona se očekuje tek za nekoliko tjedana. Na današnjem javnom ročištu sudac izvjestitelj Branko Brčić obrazložio je žalbe pripadnika Samostalne uskočke satnije, koji su prema nepravomoćnoj presudi, na Glavaševu zapovjed mučili i ubijali srpske civile u ratnom Osijeku.

Poput Glavaša te njegovih troje odvjetnika i ostali su optuženici u svojim žalbama zatražili ukidanje prvostupanjske presude. Uz prvog političara nepravomoćno osuđenog na deset godina zatvora zbog ratnog zločina, u ovom je slučaju Ivica Krnjak osuđen na osam godina zatvora, Gordana Getoš-Magdić na sedam, a Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić na po pet godina.

Osim optuženika na presudu se žalilo i tužiteljstvo koje smatra da su Glavaš i ostali dobili pre blage kazne za zločine koji im se stavljaju na teret. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zato je od Vrhovnog suda zatražilo veće zatvorske kazne za sve optuženike i to zbog "posebno teških okolnosti djela i visokog stupnja njihove kaznene odgovornosti".

Prije nego pravomoćnu presudu objavi na službenim internetskim stranicama vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem Senke Klarić Baranović odluku mora pismeno obrazložiti i dostaviti strankama u postupku. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 18:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh