« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
JOŠ NIŠTA

Barroso donio ohrabrenje, ali ne i datum završetka pregovora s EU

"Ne mogu govoriti o konkretnom datumu. Uvijek smo govorili da je sadržaj važniji od brzine", rekao je predsjednik EK

Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Jadranka Kosor

,

Europska komisija

,

pristupni pregovori

,

Jose Manuel Barroso

,

Stefan Fuele

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nije u četvrtak u Zagrebu govorio o mogućem datumu završetka pregovora Hrvatske i Europske unije, ali je naglasio da je došao kako bi dao poruku ohrabrenja Hrvatskoj u završnoj fazi pristupnih pregovora, prenosi Hina.

"Ne mogu govoriti o konkretnom datumu. Uvijek smo govorili da je sadržaj važniji od brzine", rekao je Barroso na konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor kojima je nazočan bio i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. "Mogu vam dati ohrabrenje u posljednjim i konačnim naporima", rekao je Barroso, naglasivši pritom da cilj hrvatske vlade o završetku pregovora u lipnju "vrlo izazovan i ambiciozan". "Želim vrlo jasno naglasiti da će EU vrlo rado pozdraviti Hrvatsku kao 28. državu članicu čim to bude moguće", rekao je predsjednik Europske komisije, te izrazio uvjerenost da će njegov posjet dati dodatni zamah hrvatskim naporima.

"Ne mogu govoriti o konkretnom datumu. Uvijek smo govorili da je sadržaj važniji od brzine", rekao je Jose Manuel Barroso.

Kada se radi o preostalim pitanjima za koja je potreban, kako ga je Barroso nazvao, "završni napor", predsjednik Europske komisije naveo je reformu pravosuđa, ljudska prava i borbu protiv korupcije, pri čemu je čestitao premijerki Kosor na njezinom zalaganju o potonjem pitanju.

"To su područja u kojima želimo vidjeti konkretne, uvjerljive i održive rezultate", naglasio je. Kosor je kazala da je na sastanku predstavila plan o dovršetku pregovora koji ostaje "i dalje kraj lipnja", što je, kako je rekla, na tragu plana i ambicija predsjedništva EU-a. Mađarska, predsjedavajuća zemlja Europske unije u prvih šest mjeseci ove godine uvrstila je završetak hrvatskih pristupnih pregovora među svoje prioritete te smatra da bi time cijela politika proširenja Europske unije dobila na vjerodostojnosti.

"Mi i dalje predano radimo kako bismo u ovom mjesecu zatvorili moguće dva a možda i tri poglavlja, mi mislimo da za to postoje mogućnosti", rekla je Kosor, te dodala da će i nakon završetka pregovora predano raditi da bi Hrvatska kada postane članicom EU-a zaista u potpunosti bila pripremna za sve ono što je "kao odgovornu 28. članicu čeka"..

Hrvatskoj je do kraja pregovora preostalo zatvoriti sedam poglavlja, među kojima su najteža Pravosuđe i temljna prava (23) i Tržišno natjecanje (8). Barroso je iznimno pohvalio rad i napore premijerke Kosor i čitave hrvatske vlade na približavanju EU-u, četitavši joj na "predanosti i hrabrosti" u njezinu poslu.

"U šest godina u Europskoj komisiji ovo je najuvjerljivija vlada u procesu pristupanja Europskoj uniji, vlada koja je učinila najviše na polju reformi, ali zadnji napori su često i najteži", dodao je J. M. Barroso.

Nakon sastanka premijerke i predsjednika Europske komisije u njihovoj nazočnosti potpisan je sporazum o financiranju između vlade RH i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu.

Tijekom dana Barrosa i Fuelea trebali bi primiti predsjednik države Ivo Josipović i predsjednik Sabora Luka Bebić. Barroso će se nakon sastanka s Bebićem obratiti i zastupnicima Hrvatskog sabora a predviđen je i sastanak s predstavnicima civilnog društva.

Barroso i Fuele ovim su započeli svoju turneju po regiji tijekom koje će još posjetiti Sarajevo, Podgoricu i Skoplje te, kako se očekuje, svim zemljama regiji uputiti poruku ohrabrenja kako bi ubrzale svoj napredak na putu u EU.

07.04.2011. 15:42:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh