« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
BORBA ZA ZDRAVLJE

Zaustavite smrtonosne bolesti prije nego se pojave

Smanjite rizik od dijabetesa, srčanog udara, visokog tlaka i ostalih bolesti ubojica 21. stoljeća.

Preventiva je najbolji lijek
Preventiva je najbolji lijek (shutterstock)
Više o

dijabetes

,

smrtonosne bolesti

,

bolesti srca

,

hipertenzija

,

štitnjača

,

sprječavanje srčanog udara

Vjerojatno je trenutak u kojem vam doktor govori kako bolujete od neizlječive bolesti opasne po život jedan od najstrašnijih u životu. Danas imamo mogućnost otkriti ih ranije nego ikada pa čak i prije nego svoje stanje možemo nazvati bolešću. Imate li neke od ovih simptoma, počnite se već danas boriti protiv bolesti koje vam prijete:

Dijabetes

Najbrže rastuća bolest današnjice. Definiramo ju kao smanjenje ili prestanak funkcije gušterače i hormona inzulina koji je odgovoran za razinu glukoze u krvi. Povećana glukoza oštećuje sve organe, a započinje s perifernim organima. Mogućnost da ćete dobiti dijabetes nakon što vam se pokažu simptomi iznosi 30% za rok od tri godine.

Vjerojatnost da ćete biti u toj grupi povećava se ako ste dobili više od 5 kila nakon 18. rođendana, rijetko ili nikada ne vježbate, imali ste gestacijski dijabetes (trudnički dijabetes), imate dijabetes u obitelji, loše se hranite.

Što učiniti:

Smanjit ćete rizik od dijabetesa za 50% posto(!) ako smanjite svoju tjelesnu težinu za 7% (ako imate 90 kg trebate skinuti 6,5kg). Ako tome dodate 2,5 sata kvalitetnog vježbanja tjedno i unos masti zadržite na 25% dnevnog unosa hrane, rizik će doslovno nestati!

Hipertenzija (visoki tlak) i srčani udar

Prije nekoliko godina tlak od 120-139 za gornji i 80-90 za donji smatrao se normalnim. Danas je to stanje prehipertenzije. Imate li ovakav tlak, mogućnost pojave hipertenzije iznosi 37% unutar 4 godine. Imate li 40 godina ili više ovo vas stavlja i u skupinu pojačane opasnosti od srčanog udara, koji je ubojica broj dva na svijetu!

Što učiniti:

Ograničite unos soli u organizam na 2,4 mg dnevno i držite se namirnica koje sadrže malo soli. Samo ovim postup kom  smanjujete mogućnost visokog tlaka, ali i srčanog udara za čak 25%! Ako imate previše kila, gubitak oko 7 kilograma kroz 4 godine također će smanjiti mogućnost ovih bolesti.

Hipotireoza (poremećaj štitne žlijezde)

Bolest koja se pojavljuje kada štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno svog hormona. Simptomi su suha koža, žeđ, neobjašnjiv dobitak kilograma. Ako sumnjate na ovu bolest zamolite doktora da vam napravi krvni test razine TSH hormona. Razina od 4- 10 govori da ste na lošem putu, a preko 10 da imate ozbiljno stanje hipotireoze. Žene s povišenom razinom ovog hormona imaju povećanu mogućnost srčanih bolesti, depresije i steriliteta. Ako je žena trudna i dobije ovu bolest, velika je mogućnost pobačaja ili oštećenja mozga na fetusu.

Što učiniti:

Nažalost, ova je bolest koju ne možete spriječiti nekom posebnom prehranom, ali možete smanjenjem stresa te pravodobnim uočavanjem simptoma krenuti u najraniju moguću borbu. Pobrinite se da unosite dovoljno joda (u npr. jodiranoj soli). Nadomještanje hormona lijekovima posebno je važno ako želite ostati trudni ili ste već začeli.

07.06.2011. 12:41:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh