« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
ODLUKA ...

Zatvara se balkanska ruta, što će se dogoditi?

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak navečer pravila po kojima će od ponoći u Sloveniju moći ulaziti državljani iz trećih država nečlanica Europske unije

Do Grčke još i nekako, no što dalje?
Do Grčke još i nekako, no što dalje? (Twitter)
Više o

balkanska ruta

,

zatvaranje

,

nova pravila

Slovenija je objavila nova pravila za ulazak migranata u državu, što praktično znači da se balkanska ruta zatvara.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je za RTL Direkt potvrdio kako je došlo do zaključka da će granice u schengenskom prostoru primijeniti schengenska pravila.

Orepić je kazao kako se od ponoći mijenja režim ulaska izbjeglica na našoj istočnoj granici.

'Mijenja se režim, došlo je do promjene. Očito je Europa odlučila okrenuti novu fazu rješavanja migrantske krize. Došle je do zaključka da će granice u schengenskom prostoru primijeniti schengenska pravila. Taj problem, odnosno rješenje, možemo promatrati s dvije pozicije - europsko rješenje i ono što je posljedica u odnosu na Hrvatsku', rekao je Orepić.

'Postoji redoviti režim rada na granici gdje će se moći ući u schengenski prostor na temelju dokumenata. RH u tom kontekstu je u pristupanju schengenskom prostora, ali praktički nema nikakve razlike u postupanju koje će se događati na granici s recimo Srbijom', kazao je Orepić.

Znači li to da će moći ući samo ljudi s vizom? 'Tako je. Ovdje je bitno prepoznati tu poziciju Hrvatske, da težište krize, odnosno težišni problemi koji mogu proizaći iz ove odluke, su koncentrirani na makedonsko-grčkoj granici. Tu istinu sada može biti problem. Ali Hrvatska je u prethodnom periodu napravila neke ključne poteze koji su omogućili tampon zonu koja omogućuje komociju da možemo reagirati konkretnije. Na našim granicama mi nećemo posezati ni za kakvim vanrednim mjerama. Međutim, spremni smo reagirati', kazao je Orepić.

09.03.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh