« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
CIJELA PLANETA SE TRESLA

Zastrašujuće posljedice japanskog potresa

Razoran potres koji je prije godinu dana pogodio Japan bio je toliko snažan da je utjecao i naš planet

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

tsunami

,

potres

,

planet Zemlja

,

šteta

,

posljedice

Točno prije godinu dana, 11. ožujka 2011., svijet je obišla vijest o masivnom potresu magnitude 9.0 koji je pogodio Japan, te uzrokovao masivni tsunami u kojemu je smrtno stradalo ili nestalo oko 19 tisuća ljudi.

Iako je tsunami opustošio sjeveroistok Japana, sami potres je imao dalekosežnije posljedice od regionalnog razaranja, on je uzdrmao cijeli planet. Posljedice su zabilježene kako na tlu tako i u atmosferi, a čak se i gravitacija promijenila.

Donosimo vam kompilaciju posljedica koje je prošlogodišnji potres uzrokovao diljem planete, ali i šire:

Pukotine na morskom dnu - Epicentar potresa bio je kraj obale na sjeveru Japana, a podmornice i sonde otkrile su masivne pukotine na dnu oceana koje su na nekim dijelovima široke čak i do tri metra.

Tresla se cijela Zemlja - Potres se nije osjetio samo u neposrednoj regiji, seizmografi su zabilježili mikropotrese diljem svijeta, pogotovo u trusnim područjima poput Tajvana, Aljaske i centralnog dijela Kalifornije. Ono što je zabezeknulo stručnjake jest da se podrhtavanje tla osjetilo i u područjima koja nisu seizmološki aktivna, poput Pekinga, Kube i Nebraske.

Ubrzalo se kretanje ledenjaka - Seizmički valovi osjetili su se i na Antarktici, tisućama kilometara od Japana, a izgleda da su privremeno ubrzali kretanje Whillansovog glečera.

Pucanje ledenjaka - Potres i tsunami bili su toliko snažni da su uspjeli doprijeti i do Antarktike, te uzrokovati pucanje gigantskog Sulzbergerovog ledenog šelfa. Sateliti su zabilježili velike valove koji su 18 sati nakon potresa zapljuskivali glečer i odlamali gromade leda.

Uzdrmana atmosfera - Potres nije samo zatresao tlo, posljedice su zabilježene i u zraku. Energično pomicanje Zemljine kore i tsunami izazvali su poremećaje u atmosferi stvarajući valove među električno nabijenim česticama 350 kilometara iznad naših glava.

Promjena u gravitaciji - Potres je bio toliko snažan da se gravitacijsko privlačenje promijenilo iznad epicentra, a to su potvrdili i sateliti. Naime, gravitacijsko polje je oslabilo zbog toga što je potres stanjio Zemljinu koru.

Dan je postao kraći - Analiza provedena dan nakon potresa pokazala je da se Zemljina rotacija ubrzala, a time se 24 satni dan skratio za 1.8 mikrosekundi. Brzina rotacije se promijenila jer je potres poremetio raspored Zemljine mase.

11.03.2012. 18:50:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh