« Žene
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
ONI DANI...

Zašto žene za vrijeme menstruacije žude za čokoladom?

Kada dođe to vrijeme, dolazi popraćeno svakojakim žudnjama, a ona koja je na vrhu uvijek je - nešto slatko!

Daaaj slatkooo :)
Daaaj slatkooo :) (Pixabay)
Više o

čokolada

,

menstrualni ciklus

,

žudnja

Osim grčeva i promjena raspoloženja, najčešći simptom onih dana u mjesecu je žudnja za slatkim, obično čokoladom.

Neke od nas unaprijed se opremaju zalihama svih mogućih vrsta i okusa, no zapitamo li se ikada zašto nam je najzanimljivija baš čokolada?

Pokušala je to objasniti nutricionistica Melanie McGrice, navodeći nekoliko istraživanja koja su se bavila proučavanjem te vrste žudnje.

Mnogi vjeruju da se sve svodi na hormonalni disbalans do kojeg dolazi tijekom menstrualnog ciklusa.
Kada, na početku menstruacije, padaju razine estrogena i pogesterona, češće osjećamo glad. Padaju i razine serotonina dok se razine kortizola povećavaju.

Manje hormona sreće, a više hormona stresa pojačava našu želju za slatkom hranom upravo zato kako bi razine serotonina natrag porasle.
Unatoč tome da nas je mnogo uvjerenih u tu teoriju, McGrice tvrdi da nema pouzdahih dokaza da će upravo čokolada potaknuti stvaranje hormona sreće.

Zato su stručnjaci odlučili ispitati psihološke razloge koji nas mame na konzumiranje čokolade.

U istraživanju iz 2004. uspoređena je žudnja za čokoladom između španjolskih i američkih žena. Mnoge Amerikanke izjavile su da će za čokoladom najčešće posezati upravo za vrijeme menstruacije, dok Španjolke osjećaju veću potrebu za čokoladom za vrijeme večere ili dok rade, što nije povezano s danima kada imaju menstruaciju.

Iz toga je zaključeno da je žudnja za čokoladom rezultat vlastitih uvjerenja. Veliki broj žena naučen je povezivati menstruaciju s čokoladom pa s vremenom za njom počnu žudjeti automatski.

McGrice zato zaključuje da je žudnja za čokoladom posljedica psihološkog i kulturološkog uvjetovanja. Hormoni stresa nas za vrijeme menstruacije iscrpljuju pa je normalno da ćemo posezati za hranom koja nam je fina. Za neke je to nešto drugo, za većinu nas to je čokolada.

Piše: Andrea Holi
26.01.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh