« Seks
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SMANJENA ŽELJA

Zašto žene gube volju za seksom

Istovremna briga o djeci, obitelji, kućanskim poslovima i karijeri mnogim ženama ne ostavlja previše volje za nježnosti, ali to ipak nije razlog pomanjkanju želje

Fotografija vijesti
Više o

muškarci i žene

,

problemi u seksu

,

problemi u vezi

Iako su mnogi spremni zakleti se da žene u dugim vezama i brakovima kroz određeno vrijeme počnu gubiti volju i interes za druženjima među plahtama, malo tko zna zbog čega je tomu zapravo tako. Isto ovo pitanje muči i znanstvenike, a tek je nedavno provedena kanadska studija dala prve opipljive rezultate i odgovore.

Voditeljice istraživanja Sarah Murray i Robin Milhausen provele istražile su razinu zadovoljstva sa seksom u vezi kod 170 parova. Pokazalo se da je ženama seks u dugim vezama protekom vremena sve manji izvor zadovoljstva, dok su ocjene kod muškaraca bile gotovo konstantne.

Evolucija želje

Znanstvenici se još uvijek ne mogu dogovoriti što se događa sa seksualnom željom tijekom ljubavne veze. Jedni tvrde da se radi o sasvim očekivanoj pojavi koja jednako pogađa oba partnera, kako veza evoluira iz one početne romantične faze u onu zreliju, partnersku fazu.

S druge strane, skupina evolucijskih teoretičara tvrdi da muška želja za seksom ostaje cijelo vrijeme na visokoj razini, budući da muškarci evolucijski teže prema ostavljanju što više potomaka. Upravo je ovo najnovije istraživanje dalo vjetar u leđa potonjoj teoriji.

Kad su žene u pitanju, evolucijska teorija smatra da je smanjivanje želje za seksom vezana uz potrebu da se žena okrene brizi o svojim postojećim potomcima.

Očuvanje strasti u vezi

Upravo ta razlika u želji za seksom kod partnera postaje sve veći uzrok problema u brakovima zapadnog svijeta, zbog čega se mnogi liječnici i znanstvenici okreću traženja odgovora i rješenja za ovaj problem. Mnoge se žene u zrelijim godinama javljaju svojim psiholozima upravo s problemom pomanjkanja seksualne želje.

Zanimljivo, ranija su istraživanja pokazala da žene koje imaju realističnija očekivanja o tome kako će im izgledati seksualni život u dugoj vezi kasnije imaju veću želju za njime. Ljudi čija očekivanja nisu realna uglavnom dožive veliko razočaranje, iz čega se mogu javiti veliki problemi u vezi ili braku.

Stručnjaci savjetuju parovima kako ne smiju smanjivanje želje za intimnošću shvatiti nužno kao problem, već da se trebaju posvetiti kvaliteti odnosa, a ne količini i učestalosti seksa.

„Očekivanje da će vam seksualni život biti jednako učestao i uzbudljiv kao na početku veze naprosto nema veze sa stvarnošću i samo će vam biti izvor frustracija. Vrlo je važno da neprestano radite na svom odnosu, kako seksualnim aspektima, tako i svim ostalima. Odnos između partnera u vezi neprestano evoluira, a svaka faza nosi nešto lijepo i vrijedno truda", zaključuju znanstvenici.

08.03.2012. 13:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh