« Žene
objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana
ZNATE LI?

Zašto žene češće boluju od Alzheimerove bolesti?

Jeste li znali da su dvije trećine ljudi s dijagnosticiranom Alzheimerovom bolesti u SAD-u žene? Ovo bi mogli biti neki od razloga...

Tako da znate...
Tako da znate... (Arhiva)
Više o

žene

,

Alzeimerova bolest

Alzheimerova bolest jedna je od onih koju stvarno nitko ne želi, pogotovo ako ima neke već unaprijed zadane mogućnosti... naravno, treba napraviti sve da se to i ne dogodi, ali se ne može reći da nije česta.

Ono što je najzanimljivije je činjenica da su žene češće izložene, štoviše, čak dvije trećine žena.

Postoje tri glavna razloga, pa da vidimo koji su.

Autoimuni poremećaji češći su kod žena - žene imaju dvostruko veću vjerojatnost da će imati autoimunu bolest u usporedbi s muškarcima. Razlog za ovu razliku nije posve jasan, ali poznato je da je imunološki sustav jači kod žena nego kod muškaraca, a mnoge autoimune bolesti često se pojavljuju tijekom trudnoće. Može biti da se ženski jači imunološki sustav razvio kroz evoluciju kako bi zaštitio fetus od infekcija. Dakle, kao dio njihovog jačeg imunološkog sustava, žene mogu završiti s više amiloidnih plakova od muškaraca. Amiloidni plakovi koji uzrokuju Alzheimerovu bolest mogu biti dio imunološkog sustava koji je zadužen za borbu protiv infekcija.

Učestalost demencije nije veća kod žena - studija koja je ispitivala stope demencije u Švedskoj otkrila je da su i žene i muškarci imali jednake vjerojatnosti da će razviti demenciju kako su starili, za razliku od Alzheimerove bolesti. Studija zato sugerira da mora postojati specifična interakcija između Alzheimerove bolesti i spola

Žene žive duže - vjerojatno najvažniji razlog je taj što žene obično žive duže od muškaraca. Najveći faktor rizika za Alzheimerovu bolest su godine. Što ste stariji, to je vjerojatnije da ćete razviti Alzheimerovu bolest. Jedan od razloga zašto ima više žena s Alzheimerovom bolešću od muškaraca je jednostavno taj što u našem društvu živi više starijih žena nego starijih muškaraca, a što ste stariji, veća je vjerojatnost da ćete razviti Alzheimerovu bolest.

04.11.2022. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh