« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
TAYYIP ERDOGAN:

Zašto Zapad izdvaja Iran, a ne gleda Izrael?

Turski premijer postavio je legitimna pitanja čije poznate odgovore ostatak svijeta uporno gura pod tepih

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

IAEA

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

nuklearno oružje

,

iranski nuklearni program

,

zapad

,

Tayyip Erdogan

,

izraelsko nuklearno oružje

Turski premijer Tayyip Erdogan u razgovoru za televizijsku postaju Al-Arabiya izjavio je da svjetske sile nepravedno optužuju Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

"Mi ne želimo nuklearno oružje u regiji i to smo uvijek isticali. Uvijek smo to naglašavali u razgovoru s iranskim dužnosnicima koji su nam uvijek potvrđivali da nemaju nikakvu namjeru razvijati nuklearno oružje", rekao je Erdogan.

"Iranci nuklearnu energiju žele koristiti u mirnodopske svrhe jer su zabrinuti da tradicionalni izvori energije u budućnosti neće moći zadovoljiti njihove potrebe. Uz to, Međunarodna organizacija za atomsku energiju (IAEA) u više je navrata potvrdila kako nije pronašla nikakve dokaze o tome da Iran razvija nuklearno oružje", rekao je turski premijer.

"Ono što me najviše uznemirava je to da oni koji najviše diskutiraju o nuklearnom oružju uvijek prozivaju Iran. Zašto ne razmotre slučaj Izraela? Uvijek se prstom upire samo na Iran i Sjevernu Koreju. Pozivamo ih da se počnu ponašati pravedno. Vijeće sigurnosti UN-a, a posebno pet stalnih članica, pozivamo da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se zaustavila proliferacija nuklearnog oružja", zaključio je Erdogan.

Većina stručnjaka procjenjuje da Izrael posjeduje između 100 i 200 nuklearnih bojevih glava. Procjene se velikim dijelom baziraju na povjerljivim informacijama koje je Sunday Timesu isporučio Mordechai Vanunu, bivši zaposlenik izraelskog reaktora u Dimoni.

Izrael, koji je u svojoj šezdesetogodišnjoj povijesti započeo nekoliko ratova u regiji, i dalje nekažnjeno održava politiku prikrivanja stanja u svom nuklearnom arsenalu.

16.10.2009. 19:55:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin alagic
    17.10.2009. 10:47
    Pozdravljam i pitam se jel ovo era istine i zaokretanja protiv nepravedne Amerike i njenih poltrona, sjetimo se hrvatske saglasnosti u doba Busha..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh