« Seks
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
HOPA CUPA

Zašto uživamo u francuskim poljupcima?

Da vas nešto pitamo, biste li dali nekome da koristi vašu četkicu za zube?

Ljubite se?
Ljubite se? (Pexels)
Više o

poljubac

,

užitak

,

francuski poljubac

Da vas nešto pitamo - biste li dali nekome da koristi vašu četkicu za zube? Ne baš, zar ne... Što je s jedne strane i logično jer pomisao na nečije bakterije u našim ustima u najmanju je ruku odvratna.

S druge strane, u više smo navrata voljni doslovno polizati unutrašnjost nečijih usta - za vrijeme poljupca jezikom. 

Zašto nas taj čin ne odbija?

Nasreću, ne radi se o tome da smo čudni, nego upravo suprotno. Želja da nekoga poljubimo koristeći jezik dolazi kao posljedica revolucije - radi se o potrebi da ponjušimo nečija usta u potrazi za genetički kompatibilnom polovicom koja nam je potrebna za razmnožavanje.

Ljubljenje, kao i diranje i osjet mirisa, emocionalno je potaknuti čin koji nam omogućava da pronađemo najkompatibilnijeg partnera s obzirom na njegove evolucijske prednosti. S obzirom da ljudska vrsta nema toliko razvijen sustav za raspoznavanje mirisa, u traženju odgovarajućeg partnera mora si pomoći ljubljenjem - kušati nečiji okus i osjetiti nečiji miris omogućuju nam da otkrijemo koliko smo biološki i imunološki slični ili različiti.

Istraživanja dokazuju da seksualno uzbuđenje umanjuje osjećaj odbojnosti pred nečim što smatramo odvratnim (ispitanici nisu osjećali odbojnost da maknu sa stola tuđe korištene maramice nakon što su bili izloženi pornografskim scenama), pa nije ni čudno da nam ne smeta ljubljenje s nekim kome nikad ne bismo posudili svoju četkicu za zube.

Piše: Andrea Holi
16.10.2017. 21:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh