« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
ZANIMLJIVO

Zašto trebate razgovarati sami sa sobom

Uhvatite li se često da razgovarate sa sobom, čak i na glas? Nema razloga za brigu. Štoviše, to dobro djeluje na vašu psihu

Najblji prijatelj ste - sami sebi
Najblji prijatelj ste - sami sebi (Arhiva)
Više o

razgovor

U studiji objavljenoj u časopisu Quarterly Journal of Experimental Psychology, psiholozi Gary Lupyan sa Sveučilišta Wisconsin-Madison i Dainel Swingley sa Sveučilišta Pennsylvania proveli su eksperiment kako bi otkrili kako pričanje sa sobom utječe na naš mozak. 

"Često mrmljam sebi u bradu dok nešto tražim po hladnjaku ili po policama supermarketa", kaže Gary Lupyan za Lifehack i dodaje kako ga je ovo osobno iskustvo potaknulo da provede istraživanje.

Ispitanicima kojih je bilo 20, upokazane su fotografije određenih rpedmeta koje su potom morali pronaći u trgovačkom centru su pokazani različiti predmeti.

Polovici je rečeno da na glas ponove koji predmet trebaju zapamtiti, dok su drugi trebali pamtiti u tišini. 

Pokazalo se da su osobe koje su ponovile na glas određeni predmet, isti  brže pronašle.

Ovo su argumenti kojima Lupyan i Swingley objašnjavaju svoju tvrdnju da su ljudi koji pričaju sami sa sobom pametniji od drugih:

Fokus

Kada nešto izgovorimo na glas postajemo fokusirani na to i usmjeravamo svu svoju energiju na obavljanje zadatka o kojem govorimo, što znači bolju produktivnost i kvalitetniju izvedbu. 

Javnost

Svi nama se po glavi roje različite misli. Neke imaju smisla, neke ne. Pretpostavimo da ste bijesni na nekoga i diže vam se kosa na glavi kada se sjetite te osobe. Zbog ovoga nećete ići psihoterapeutu, nego ćete se s bijesom i ljutnjom izboriti razgovarajući sami sa sobom te na koncu smiriti. 

"Razgovor sa sobom pomaže nam razjasniti misli, shvatiti što je bitno, a što nije i učvrstiti svoje stavove i odluke", objašnjava za Lifehack psihologinja Linda Sapadin. 

Idući put kada izgubite ključeve, pokušajte na glas ponavljati "ključevi, ključevi" dok ih tražite i jednostavno ignorirajte čudne poglede koji će vam biti upućeni. 

Pamćenje

Kada razgovaramo sa sobom aktivira se naš senzorni mehanizam jer kada izovorimo misli one postaju "opipljive", možemo ih vizualizirati  pa ćemo ih lakše zapamtiti. 

06.06.2020. 09:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  06.06.2020. 10:10
  nije dobro non stop govoriti sam s sobom haha
 2. avatar
  Cranberry
  06.06.2020. 13:16
  Ja sam uvijek učila tako na glas :) a ti ljube?
 3. avatar
  armando
  06.06.2020. 18:20
  jupi ti si bila dobra ucenica:)ja učio uvijek usebi haha ,,vidis kaziu da nije lose razgovarati u sebi;)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh