« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
STVARNO?!

Zašto trebamo prijatelje?

Ako ništa drugo, tko bi nas vozio doma s fešti na kojima smo si dali oduška? Tko bi nam uzeo mobitel kad se spremamo poslati poruku koju ćemo žaliti do kraja života?

Prijatelji su obitelj koju smo sami odabrali
Prijatelji su obitelj koju smo sami odabrali (Pexels)
Više o

prijatelji

,

potreba

Unatoč tome što rintamo od jutra do mraka, a još moramo naći vremena da obavimo i sve kućanske poslove, obitelj ima svoje zahtjeve, i trudimo se svako koliko - toliko sjetiti da imamo neki hobi - unatoč tomu svemu - društvena smo bića pa trebamo i želimo prijatelje.

Kažu da su prijatelji obitelj koju smo sami odabrali, a sljedećih je nekoliko razloga ovdje da nam dokažu zašto ne možemo bez njih:

1. Prijatelji s nama dijele i tugu i sreću

Oni su tu i ne traže isprike. Kad su bitne stvari u pitanju, bilo sretne ili žalosne, podijelit će ih s nama i jedva će čekati što mogu sudjelovati u bitnim svarima u našim životima.

2. Prijatelji nam pomažu razvijati društvene vještine

Pomirimo se s time, nismo svi najvještiji kad se radi o komunikaciji s drugima. Prijatelji su tu da nas gurnu iz naše zone udobnosti u društvene situacije u koje sami nikad ne bismo kročili. 

3. Pravi će nas prijatelji spustiti na zemlju

Drugim riječima, reći će nam istinu, a ne ono što želimo čuti. Bilo da se radi o našem nedopustivom ponašanju, ili smo jednostavno obukli ružnu košulju, prijatelj će nam to reći jer mu je stalo do nas i brine za naše dobro čak i onda kad mi možda zaboravimo bistro razmišljati.

4. Prijateljstva u mladosti mogu nam pomoći razviti zdravu romantičnu vezu

Ne govorimo o prijateljima s povlasticama, sram vas bilo. Govorimo o kompromisu. Prijateljstvo u mlađoj dobi uči nas komunikaciji, prilagodbi i prihvatljivim granicama koje neki odnos zahtijeva, a naučeno kasnije možemo primijeniti u romantičnim vezama.

5. Prijateljstvo nam može produljiti život

Istraživanja su pokazala da su stariji ljudi koji imaju više prijatelja zdraviji od onih koji se ne vole intenzivno družiti s drugim ljudima. Kod starijih osoba koje nisu razvile bliska prijateljstva češća su oboljenja poput dijabetesa, srčanih bolesti i depresije. 

Što kažete? Možda je ipak pametno potvrditi tu kavu...

Piše: Andrea Holi
04.11.2017. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh