« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
Ima li nade?

Hoćemo li ikada prestati brinuti?

Poanta nije u tome da prestanemo brinuti, već da brinemo pametno.

Brinite pametno!
Brinite pametno! (Arhiva)
Više o

opuštenost

,

brige

Svi oko nečega brinemo i to je normalno. Posao, obitelj, društvo, sve to pred nas stavlja zahtjeve koje trebamo ispuniti, što znači da ćemo prije ili kasnije osjetiti strah od neuspjeha ili toga da nekoga razočaramo.

Dr. Rossman (The Worry Solution) karijeru je posvetila proučavanju načina na koji ljudi brinu i nakon dugogodišnjeg istraživanja došla do zaključka da ljudska vrsta nikada neće prestati brinuti zbog toga jer je briga jedna od vještina preživljavanja.

Briga oko nečega omogućava nam da problem sagledamo sa svih strana u potrazi za njegovim rješenjem. Poteškoće nastaju kad pustimo mašti na volju i izgubimo kontrolu nad analiziranjem problema, zbog čega se um počne zabavljati razmišljanjima mogućim posljedicama neuspjeha, to jest, o onome čega se bojimo.

Poanta nije u tome da prestanemo brinuti, već da brinemo pametno.

Naš je mozak naučen voditi brigu oko toga što bi organizmu moglo predstavljati prijetnju i upozoravati nas na to aktivirajući emociju straha. No mozak ne zna razliku između realne prijetnje i one koju smo mi sami "doradili".

Na isti način na koji smo mozak naučili da upija negativne informacije koje nas navode na strah, a time i na brigu, možemo ga naučiti i da odbija informacije koje nam uzrokuju stres i koncentrira se na one koje nam mogu pomoći u rješavanju problema.

To je ono na čemu moramo svjesno raditi. Tako ćemo naučiti brinuti pametno i produktivno.

04.11.2017. 14:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh