« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
SUPERHRANA

Zašto trebamo jesti lubenice

Lubenica je najpopularnija ljetna namirnica, a osim što osvježava i služi kao desert, ona je puna čudesnih sastojaka

Lubenica je puna korisnih sastojaka
Lubenica je puna korisnih sastojaka (Arhiva)
Više o

likopen

,

superhrana

,

lubenica

,

L-citrulin

Lubenica je superhrana koja nam ljeti može donijeti mnoge blagodati za zdravlje, jer osim sjajnog okusa ima cijeli niz sastojaka koji odlično djeluju na naše tijelo.

Za početak, lubenica je povrće, iako se koristi i jede kako voće, jer dolazi iz reda bundeva i zapravo se radi o plodu jednogodišnje biljke, što je glavna karakteristika koja je svrstava u povrće.

>> Superhrana: lubenica >>

Lubenica je najbogatija vodom od svih namirnica, sadrži oko 91.5 posto vode što je čini idealnom ljetnom hranom koja će naše tijelo maksimalno hidratizirati. Uz to, lubenica potiče bubrege na rad kao i svaki prirodni diuretik i na taj način brže čisti toksine iz naše krvi. 

>> Sve koristi koje imamo od lubenice >>

Likopen je važan sastojak lubenice, a ima ga za pola više nego u rajčicama, koje inače preporučuju stručnjaci upravo zbog tog spoja. Likopen je fantastičan antioksidans koji sprječava starenje stanica i odlična je preventiva protiv malignih i srčanih bolesti. Lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi u njoj ostalo što više likopena.

>> Lubenica - ukusno i zdravo ljetno osvježenje >>

Uz likopen, lubenice su pune L-citrulina, aminokiseline koja ubrzava proces uklanjanja viška mliječne kiseline iz mišića, što je čini najboljom hranom za oporavak mišića nakon fizičkih napora. Uz to, L-citrulin pomaže u oporavku mišića, potiče cirkulaciju, snižava krvni tlak i poboljšava seksualnu funkciju.

Što reći nego - brzo na tržnicu po svoju dnevnu dozu lubenice.

08.07.2014. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh