« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Zašto treba pričekati s novom vezom

Ako nakon prekida uletite u novu vezu, šansa da ćete završiti s pogrešnom osobom vrlo je velika

Nemojte skakati iz veze u vezu
Nemojte skakati iz veze u vezu (Shutterstock)
Više o

prekid veze

,

nova veza

Prekid veze neugodan je događaj koji se vjerojatno svakome dogodio u životu, a ima i onih kojima je to vrlo česta pojava jer nakon prekida uletaju naglavačke u novu vezu što će, tvrde stručnjaci, gotovo sigurno rezultirati - novim prekidom.

Jednostavnije rečeno, ako nakon prekida uletite u novu vezu, šansa da ćete završiti s pogrešnom osobom vrlo je velika.

Mnogi od nas bivšu ljubav liječe novom i tako popunjavaju emocionalnu prazninu, umjesto da povuku kočnicu i budu neko vrijeme sami sa sobom. Vjerojatnost da ćete, ako nakon prekida uletite u novu vezu, završiti s pogrešnom osobom vrlo je velika jer mozgu niste dali vremena za detoksikaciju.

Naime, kada prekinemo vezu, u tijelu nam opada razina hormona zaduženih za dobro raspoloženje, čije lučenje potiče zaljubljenost. Niska razina tih hormona utječe na odluke koje donosimo, povisujućći šansu da budu pogrešne.

"Odmah nakon prekida u nama se budi nagon da što prije uđemo u novu vezu, kako bismo ispunili osjećaj praznine. Biti ovisan o ljubavi znači biti ovisan o hormonu ugode dopaminu koji dolazi s vezom. Ovisnost o ljubavi ista je kao i ovisnost o kocki, seksu i drogi", objašnjava psihologinja specijalizirana za veze dr. Danielle Forshee.

Tu su još dva hormona - oksitocin i vazopresin koji se luče u mozgu oba partnera  kada se više od deset sekundi drže za ruke, maze ili postižu orgazam. Stoga, ukoliko planirate ili ste već uletjeli u novu vezu, a staru ljubav niste preboljeli, stanite na loptu radi svoje sreće i svog zdravlja. 

05.12.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh