« Život
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
MA DA!

Tko se svađa, taj se - voli!

Stalo nam je do toga kako se druga osoba ponaša, s njom provodimo najviše vremena i ponašanje te osobe izravno utječe i na naš život

Svađate se? To je - super!
Svađate se? To je - super! (Arhiva)
Više o

ljubav

,

svađanje

,

dobra svađa

,

loša svađa

Znate onu staru - tko se tuče, taj se voli? Bezbroj se puta pokazalo da je istinita, no obično se tako ponašaju mala djeca (a i tinejdžeri, ponekad), a za ljude u ozbiljnijim godinama iliti odrasle vrijedi - tko se svađa, taj se voli!

Naime, najčešće se svađamo s ljudima koje volimo. To je zato jer, kažu stručnjaci, nam je stalo do toga kako se druga osoba ponaša, s njom provodimo najviše vremena i ponašanje te osobe izravno utječe i na naš život.

Istraživanje koje su proveli stručnjaci pokazuje da su argumentirane rasprave ključne za dugoročan odnos. Kako se problemi ne bi još više nagomilali, potrebno ih je srezati u korijenu.

Ponekad druga osoba nije svjesna toga što nam smeta, ne primjećuje svoje propuste ili se ne obazire jer joj nismo jasno dali do znanja što nas to smeta. Parovi koji se svađaju s ciljem poboljšanja odnosa, bez podijeljenih uloga žrtve i agresora, imaju velike šanse ostati skupa cijeloga života.

Oni koji su previše dominantni, čija riječ prevladava i koji žele da ih se sluša bez da čuju drugu stranu priče, budu ostavljeni i osuđeni na neriješene odnose.

Čak 44 posto ljudi u braku vjeruje da, ako se svađaju jednom tjedno ili češće, održavaju komunikaciju i otvoreni su jedno prema drugom. Oni osjećaju potrebu iznošenja problema, nedoumica i strahova koje će bez napada iznjeti svom partneru kako bi on vidio tuđe želje i shvatio drugačije razmišljanje.

Dokazano je da, ukoliko smo od neke osobe odustali, mislimo da nema smisla truditi se i interes je nestao, te se više ni nećemo svađati. Zato je svađa pokazatelj žudnje i simpatije prema drugoj osobi. Ako ste u položaju da nemate pravo glasa, drugoj osobi nije bitno kako ćete se nakon svađe osjećati i ne želi saslušati nikoga osim sebe, misleći kako njegovu/njenu riječ morate smatrati zakonom, odstupite iz života te osobe jer vas nije vrijedna. Ukoliko je osoba ljuta, a ne želi vam reći zbog čega, imate je pravo pitati. Otvoreni "računi" ključ su normalne rasprave i nastavka partnerskog života koji bi nakon svađe trebao biti bolji.

Psiholozi razlikuju dobru od loše svađe. 

Dobra svađa otvorit će vam vidike, naučit će vas uzornijem postupanju prema partneru, dovest će vas do pozitivnog ishoda za oboje. 

Loša svađa rezultira mržnjom, vrijeđanjem, obasipanjem neugodnim riječima i osjećajem tjeskobe, nezadovoljstva. Ako se postavimo na krivi način, tumačeći kako je sam partner umjesto postupaka koje je učinio kriv za vaš osjećaj bijesa, to će ga dovesti do depresije i sumnje da ga zapravo nimalo ne poštujete niti ne mislite zadržati u svom životu. Takav nastup izgledat će kao konačno odbijanje bez želje da se problemi rasčlane na manje "kockice". 

Smirite tenzije i ohladite se prije nego reagirate. Ukoliko ste temperamentna osoba i planete u trenu, morate prepoznati pravu situaciju u kojoj ćete osobi priopćiti problem. Pripazite na rječnik, imajte na umu da sve što izgovorite, druga osoba može dugoročno pamtiti. Nervozno lamatanje rukama, lupanje šakom o stol i kolutanje očima samo će vam odmoći da svađa rezultira željenim ishodom.

05.12.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh