« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
OPREZNO

Zašto treba izbjegavati hotelske WiFi mreže

Uređaji hotelskih gostiju se u pravilu spajaju na nedovoljno zaštićene i općenito nesigurne mreže

Hakeri vas mogu lako napasti
Hakeri vas mogu lako napasti (Shutterstock)
Više o

hoteli

,

hakeri

,

besplatan WiFi

Analitičari i sigurnosni stručnjaci navode da je uz jednostavan Wi-Fi adapter i besplatan softver moguće prisluškivati svu komunikaciju koju mobitel ili prijenosno računalo odrađuju s ostatkom svijeta. Hoteli obično ne ograničavaju koje se stranice mogu posjećivati, ne postoji segmentacija, a javni i hotelski Wi-Fi ne koristi WPA.

Bilo koji uređaj koji se spaja na hotelsku bežičnu mrežu otvoren je za hakerske napade jer se podaci šalju u tekstualnom zapisu, bez zaštite. U Kaspersky Labu zapravo smatraju da su hotelske mreže vrlo privlačne mete za cyberkriminalce. S tim rečenim, jasno da su neki hoteli na rizičnijoj poziciji od drugih - a sve ovisi o implementaciji.

Posebno je opasno to što kriminalce ne zanimaju prijenosnici ili izolirane e-mail adrese i poruke, već potpuno preuzimanje online identiteta žrtve i pristup svim resursima kojima žrtva raspolaže. Stručnjaci stoga kao rješenje vide korištenje VPN mreže, koja će enkriptirati promet. Svi poslovnjaci koji se nalaze na putu trebaju biti oprezni - i barem provjeriti status firewalla, lozinki i nadograđenosti softvera. Najsigurnija alternativa je korištenje 3G/4G mreža preko mobilnih uređaja.

Najveći teret u ovom trenutku zapravo leži na samim hotelima. Potražnja za besplatnim Wi-Fi mrežama raste, a infrastruktura mora biti zbrinuta. Najjeftinija rješenja nikako nisu najbolja

17.08.2015. 09:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh