« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
MLJAC

Zašto treba češće jesti čokoladu?

Čokolada se obično smatra zabranjenim voćem svima koji imaju problema s održavanjem linije, no je li to baš tako ili možemo slobodno navaliti?

Tamnu čokoladu slobodno jedite
Tamnu čokoladu slobodno jedite (Shutterstock)
Više o

čokolada

,

kakao

,

tamna čokolada

Čokolada je omiljeni grijeh većine ljudi koji će vrlo rado, makar i kriomice, strpati pokoju kockicu u usta. No, trebamo li pritom imati grižnju savjesti? Ne baš, pogotovo ako jedete tamnu čokoladu, kažu stručnjaci.

Naime, čokolada je odlična za srce i cirkulaciju, vraća savitljivost arterijama i sprječava lijepljenje bijelih krvnih stanica za njihove stijenke, što je glavni uzork začepljenja arterija. Uz to, smanjuje i rizik od moždanog udara za nemalih 17 posto. 

Tamna čokolada smanjuje loš, LDL kolesterol a povećava razinu dobrog, HDL kolesterola smanjujući na taj način i rizik od srčanih bolesti. Kako je puna minerala, predstavlja odličan izvor cinka, kalija, selena i željeza.

Vjerovali ili ne, ali tamna čokolada pomaže pri mršavljenju - 20 minuta prije obroka stavite na jezik kockicu čokolade i pustite je da se otopi. Mozak će početi primati signale sitosti prije nego što se uspijete natrpati hranom.

I da, čokolada je dobra za kožu, štoviše odlična - flavonoidi štite kožu od oštećenja sunčevim zrakama. 

Sve u svemu, ako jedete čokoladu sa 70 posto kakaa - jedite je slobodno.

26.05.2015. 16:28:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh