« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 6 dana
EH, DA... :)

Zašto tamanite nezdravu hranu

Osim u majčinu mlijeku u prirodi nema hrane koja je istodobno tako bogata i masnoćama i ugljikohidratima, napominju znanstvenici

Ovo što se krije...
Ovo što se krije... (Arhiva)
Više o

nezdrava hrana

Hrana bogata masnoćama i ugljikohidratima posebno snažno stimulira centar za nagrađivanje u mozgu što može dovesti do prejedanja nezdravom hranom poput čipsa ili kremastih kolača, pokazalo je novo istraživanje.

"Vjerojatno pod utjecajem majčina mlijeka snažno reagiramo na hranu bogatu ugljikohidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje", objašnjava Marc Tittgemeyer iz kelnskog instituta za istraživanje metabolizma Max Planck koji je proveo istraživanje u suradnji s američkim sveučilištem Yale.

Osim u majčinu mlijeku u prirodi nema hrane koja je istodobno tako bogata i masnoćama i ugljikohidratima, napominju znanstvenici.

Tim stručnjaka pokazao je da i masna i ugljikohidratima bogata hrana aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina odgovornog za osjećaj zadovoljstva iako na različite načine.

Masnoće i ugljikohidrati u kombinaciji pojačavaju taj učinak zadovoljstva potiskujući osjećaj sitosti. "To je razlog zbog kojega ne prestanemo jesti iako smo siti", kaže Tittgemeyer.

Kako bi ispitali kod ljudi sklonosti različitim vrstama hrane, znanstvenici su suprotstavili 40 dobrovoljaca s računalima, a nagrada u igri bila je hrana.

Hrana ponuđena u računalnoj igri bila je ili bogata masnoćama poput sira ili bogata ugljikohidratima poput peciva ili oboje. Kako bi došli do određene hrane ispitanici su se morali nadmetati s računalom.

Znanstvenici su utvrdili da su se ispitanici mnogo više nadmetali za hranu koja je bila bogata i mastima i ugljikohidratima.

Za vrijeme igre na računalu znanstvenici su pratili aktivnost mozga dobrovoljaca uz pomoć magnetske rezonance. Dobivena očitanja bila su konzistentno u skladu s rezultatima igre - područje mozga u kojemu je centar za nagrađivanje bio je najsnažnije stimuliran hranom koja je imala visoki udio i masnoća i ugljikohidrata.

17.06.2020. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Cranberry
  17.06.2020. 17:01
  Zanimljivo
 2. avatar
  armando
  17.06.2020. 18:26
  da haha pusaa ono sta je nezdravo svi volimo
 3. avatar
  Cranberry
  17.06.2020. 20:02
  Vidiš zbog sastava koji podsjeća na majčino mlijeko :D
 4. avatar
  armando
  17.06.2020. 21:20
  haqha točno sreco:)))))))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh