« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 dana i 4 sata
SAVJETI

Zašto svakodnevno treba jesti bobičasto voće?

Starenje kože rezultat je kombinacije unutarnjih i vanjskih čimbenika – od prirodnog smanjenja elastičnosti i kolagena do utjecaja sunca, oksidativnog stresa i upala

I zato upravo ovo svaki dan...
I zato upravo ovo svaki dan... (Arhiva)
Više o

starenje kože

,

bobičasto voće

,

antioksidansi

,

oksidativni stres

Iako je starenje neizbježno, brojna istraživanja pokazuju da prehrana može igrati važnu ulogu u očuvanju zdravlja i izgleda kože. Neki nutrijenti, posebno oni s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, djeluju zaštitno ne samo na kožu, već i na cijeli organizam.

Ugledni liječnik educiran na Harvardu i stručnjak za prehranu, dr. Terry Shintani, ističe da su namirnice bogate elaginskom kiselinom ključne za usporavanje znakova starenja. Ova tvar smanjuje oksidativni stres, štiti kolagen i sprječava oštećenja uzrokovana UV zračenjem, čime pomaže u prevenciji bora i pigmentacijskih mrlja. Nalazi se u bobičastom voću, orasima, grožđu i trešnjama.

Prema dr. Shintaniju, elaginska kiselina nije korisna samo za kožu - također pomaže u sprječavanju rasta kancerogenih stanica. Ima sposobnost neutralizirati slobodne radikale, smanjiti upalu i potaknuti prirodnu smrt oštećenih stanica (apoptozu). U studijama je pokazano da usporava rast tumora, što je čini vrijednim saveznikom u prevenciji bolesti.

Elaginska kiselina pripada skupini polifenola koji štite kožu od UV-inducirane razgradnje kolagena. Kako objašnjava dr. Shintani: "Ova tvar sprječava upalu koja uzrokuje bore i staračke pjege." Također je poznato da aktivira sirtuine 1 i 6 - proteine povezane s dugovječnošću.

Osim što pomaže koži i štiti od raka, elaginska kiselina ima i pozitivan učinak na metabolizam. To je čini korisnom i u prevenciji dijabetesa, dodatno potvrđujući njezin sveobuhvatan učinak na zdravlje.

24.03.2025. 08:26:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.03.2025. 10:11
    Odlicno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh