« Život
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
MA DA?!

Zašto su prekidi česti u proljeće

Psiholozi tvrde da manjak sunčeva svjetla za zimskih mjeseci, i povećanje tijekom ljetnih, utječe na uspješnost veze.

Zašto baš u proljeće
Zašto baš u proljeće (Arhiva)
Više o

prekid veze

,

proljeće

Jeste li znali da postoji znanstveno objašnjenje zašto ljudi prekidaju veze u proljeće? Tako je, kada u proljeće zatopli, puno osoba odluči završiti vezu koju su započeli za zimskih mjeseci.

Za vrijeme zimskih mjeseci, kada je vrijeme hladno i ružno, često nas hvata dosada, pa čak i depresija, što ponekad (nesvjesno ili svjesno?) pokušavamo ublažiti ulazeći u vezu. Na proljeće, nakon što se vrijeme poljepša i otvore se nove mogućnosti provođenja slobodnog vremena, osjećamo potrebu osloboditi se "okova" one zimske veze. Prekidamo ju kako bismo si stvorili uvjete za ljeto: slobodu i mogućnost da radimo što želimo bez obveza prema drugoj osobi.

Prema mišljenu psihologinje, dr. Danielle Forshee, manjak sunčeva svjetla za zimskih mjeseci, i povećanje tijekom ljetnih, utječe na uspješnost veze. 

Tijekom zime dolazi do manjka svjetla zbog čega tijelo provodi više melatonina, hormona koji pomaže osjećati umor. Istodobno se proizvodi manje serotonina, neurotransmitera koji nas čini sretnima.

Kad se nakon depresivnih zimskih mjeseci napokon pokaže sunce, počinjemo se osjećati bolje pa ne trebamo drugu osobu u kojoj bismo pronalazili sreću i zadovoljstvo. 

No, ako ste bili ostavljeni ili ste ti koji ste s nekim prekinuli, nema straha. Toplo vrijeme budi želju za izlaženjem iz kuće, što znači više prilika za druženjem s drugima.

Čak je i Facebook potvrdio ovaj proljetni fenomen. Analiza statusa koji su sadržavali riječi "prekid" i "prekinuti" iz 2010. pokazala je da se većina njih pojavljuju u proljeće.

Piše: Andrea Holi
23.03.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh