« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
KHM

Zašto su opasne cigarete s mentolom

Cigarete s mentolom konzumiraju se sve više, no u Europi se sprema zakon koji će to potpuno onemogućiti, na užas duhanskog lobbyja

Mentolke su ulaznica u svijet pušenja
Mentolke su ulaznica u svijet pušenja (Arhiva)
Više o

duhan

,

pušenje

,

cigarete

,

zabrana pušenja

,

prestanak pušenja

,

cigarete s mentolom

Američko istraživanje koje je pokazalo da se među mladima sve više puše cigarete s okusom mentola užasnulo je zdravstvene radnike jer se na taj način lako regrutiraju novi pušači, a ukupan broj pušača nikako da počne značajnije padati.

Mentolke najviše puše djeca između 12 i 17 godina, čak 57 posto njih koji puše u toj dobi, dok je među starijim pušačima taj broj ispod trećine. Istraživanja su pokazala da su ove cigarete upravo najbolja vabilica za nove pušače, pa se liječnici nadaju da će FDA zabraniti podaju cigareta s mentolom.

Još se gora sudbina sprema europskim proizvođačima cigareta koji su poslali eskadron lobista u Bruxelles, jer se na razini EU priprema zakon koji bi potpuno zabranio prodaju cigareta s bilo kakvim dodacima, a kutije bi trebale biti bez logotipa i 65 posto površine bi trebalo zauzimati upozorenje o štetnosti pušenja.

No, ne sumnjamo da će vješti duhanski lobby smisliti neku varijantu kako da izbjegne i ovu opasnost od potpune propasti svoje industrije. 

15.09.2013. 18:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh