« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
PROČITAJTE ...

Zašto su kava i cigareta najgori doručak

Većina pušača uživa u jutarnjoj kavi i prvoj cigareti, no jesu li svjesni da je upravo to najgora moguća kombinacija na prazan želudac

Fali još samo kratki da bi doručak bio najgori mogući
Fali još samo kratki da bi doručak bio najgori mogući (Shutterstock)
Više o

kava

,

cigarete

,

doručak

,

jutarnja kava

,

prva cigareta

Jutarnja kava i prva cigareta predstavljaju ritual za koji će vam svaki pušač reći da ga podiže ujutro i daje mu energiju, popravlja raspoloženje i čini ga spremnim za novi dan. No, ova kombinacija na prazan želudac pravi je udar na naš organizam.

Prva jutarnja cigareta zapravo je najopasnija i najnezdravija od svih ostalih koje popušimo u danu, pokazalo je istraživanje jer oni koji puše odmah nakon buđenja imaju dvostruko više razine karcinogenog spoja NNAL od onih koji prvu cigaretu odgode barem sat vremena, a značajno više od onih koji su pričekali pola sata.

Štoviše, ovakve razine NNAL-a ostaju najviše bez obzira na to koliko nakon toga kroz dan popušili cigareta.

Inače, 32 posto pušača zapali prvu cigaretu u prvih pet minuta nakon što su se probudili, jedan posto manje je zapali između 6. i 30. minute nakon buđenja, 18 posto pričeka između pola sata i sat, dok jedan posto više pričeka više od sat vremena prije paljenja prve jutarnje cigarete. 

Kava na prazan želudac također je vrlo loša za naš organizam, jer stimulira izlučivanje klorovodične kiseline u probavni sustav, što je naročito teško za osobe koje su sklone gastritisu. 

Čak i zdravim osobama ovakva navika škodi, jer se klorovodična kiselina koristi za razgradnju hrane, pa se lako može dogoditi da je tijekom dana ponestane, što će uzrokovati probavne smetnje kod većih obroka, a naročito teško će se razgrađivati proteini. 

Nerazgrađeni proteini mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme poput nadutosti, iritacije ili upale crijeva i karcinoma crijeva. 

Kako je istraživanje pokazalo da je najbolje vrijeme za prvu kavu oko sat vremena nakon buđenja zbog toga što su nam razine kortizola nakon buđenja još prilično visoke i treba im oko sat vremena da padnu. Kortizol inače kontrolira biološki sat i potiče budnost, stoga, prvu kavu popijte nakon sat vremena, kad ste već doručkovali.

Dakle, recept za zdravu jutarnju kavu i prvu cigaretu, ako već ne možete bez nje, jest jednostavan - nakon buđenja popijte čašu vode, provježbajte, doručkujte, spremite se za posao i tek tada, nakon sat vremena (što je obično već na poslu) se možete prepustiti svom jutarnjem ritualu. 

02.05.2014. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh