« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
HORMONI

Zašto smo loše volje kad je ružno vrijeme

Siv i tmuran dan gotovo u praviliu izaziva i takvo raspoloženje kod većine ljudi, a znanstvenici tvrde da su za to odgovorni hormoni

Loše vrijeme = loše raspoloženje
Loše vrijeme = loše raspoloženje (Shutterstock)
Više o

kiša

,

melatonin

,

hormoni

,

loše raspoloženje

,

serotonin

,

loše vrijeme

Loše vrijeme, kiša i tmurni oblaci najčešće u nama izazivaju upravo takvo raspoloženje - turobno, depresivno i pospano. U slučaju da vrijeme nema tako drastičan utjecaj na vas, osjećate se u najmanju ruku melankolično i dosadno, a jedino želite da vas ostave na miru.

Gotovo svi, kad vide takav dan, ako mogu okrenu se na drugu stranu u krevetu i odspavaju još malo, uz konstataciju da je dan kao stvoren za spavanje. Greška! Istraživanje provedeno na Sveučilištu Rochester pokazalo je da se bolje i duže spava po vedrom vremenu.

No, da se vratimo na loše raspoloženje. Ako vas zanima zašto se tako osjećate, priupitajte dva hormona koji su odgovorni za to - serotonin i melatonin. Upravo njihovo djelovanje razlog je tmurne atmosfere u našoj glavi koju, kad je sezona lošeg vremena, znanstvenici nazivaju sezonskom depresijom kojoj su podložnije žene. 

Melatonin je hormon koji uzrokuje pospanost, a njegove razine rastu čim se spusti tama - oči šalju signal u mozak koji otpušta više melatonina kako bismo zaspali.

Serotonin radi upravo suprotno, diže nas i daje nam energiju i dobro raspoloženje. No, njegove razine padaju s nedostatkom sunca i u kombinaciji s djelovanjem melatonina počnemo se i mi osjećati tmurno.

11.02.2015. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh