« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MMM CMOK!

Zašto se volimo ljubiti

Ljudski nos, koliko god nam je čulo njuha neučinkovito u usporedbi sa životinjama, može prepoznati genetsku kompatibilnost osobe s kojom se ljubimo

Poljubac oslobađa mnoštvo hormona ugode
Poljubac oslobađa mnoštvo hormona ugode (Arhiva)
Više o

prvi poljubac

,

ljubljenje

,

poljupci

,

dopamin

,

epinefrin

,

norepinefrin

,

francuski poljubac

Prvi poljubac pamti se zauvijek, nekad čak i bolje nego prvi seks, a što je u ljubljenju toliko privlačno zainteresiralo je i znanstvenike koji su pokušali pronaći objašnjenje za tu fascinaciju izmjenom tjelesnih tekućina.

Za početak, kad se ljubite aktivira se pet do ukupno 12 kranijalnih živaca i par desetaka mišića na licu, od kojih, primjerice, jedan dozvoljava da se usne blago izbace prema naprijed u položaj vrlo sličan bebinim ustima kad sisaju, što je znanstvenike nagnalo da zaključe da potreba za ljubljenjem kreće upravo od tog trenutka. 

Zašto naginjemo glavu na desno kad se ljubimo, i to čak dvije trećine ljudi? I opet se vraćamo u prve dane života kad su nas majke dojile, i to tako da 80 posto njih drži dijete na lijevoj ruci, pa beba mora lagano nagnuti glavu u desno kako bi mogla povući gutljaj mlijeka ..

Nos također ima važnu ulogu u ljubljenju, jer mirisi koji dolaze iz usta osobe s kojom se ljubimo govore nam dosta o njenom zdravlju, ali i kompatibilnosti s nama. Znanstvenici su dokazali da ljudski nos, koliko god nam je čulo njuha neučinkovito u usporedbi sa životinjama, može prepoznati genetsku kompatibilnost osobe s kojom se ljubimo. 

Istraživanje na tu temu pokazalo je da su žene uglavnom birale muškarce koji su imali različit imunološki sustav od njihovog, i to takav koji se savršeno nadopunjuje s njihovim. 

Usne imaju ogroman broj završetaka živaca, što igra veliku ulogu u kontaktu koji mozgu šalje gomilu informacija koje, posljedično, aktiviraju dijelove mozga zadužene za užitak i zadovoljstvo koji onda otpuštaju hormone poput dopamina, koji djeluje gotovo jednako kao i kokain. 

Tijekom poljupca oslobađaju se i epinefrin i norepinefrin koji će ubrzati rad srca i dovesti još više krvi u mozak, što će sve zajedno umnogostručiti osjećaj uživanja i zadovoljstva.

Što reći, ljubite se, ljudi, svađa neće biti! :)

18.02.2014. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh