« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Jedite ljubičasto voće i povrće, zdravo je

Patlidžani, ribiz, kupine, tamni krumpir ... svi oni sadrže puno više antioksidansa i flavonida koji blagotvorno djeluju na zdravlje

Patlidžan je pun flavonida i antioksidansa
Patlidžan je pun flavonida i antioksidansa (Arhiva)
Više o

šljive

,

kupus

,

ribiz

,

patlidžan

,

ljubičasti luk

Ljubičasto voće i povrće prepuno je antioksidansa, spojeva koje naš organizam čiste od slobodnih radikala i na taj način sprječavaju propadanje stanica. Što je plod tamniji, ima više antioksidansa, kažu stručnjaci i preporučuju, primjerice, tamni krumpir koji im ima četiri puta više od ostalih krumpira.

Jednaka je situacija i s ostalim namirnicama te bolje, od luka preko patlidžana do kupina i crnog ribiza, jer povrće i voće s ljubičastim pigmentom sadrži i flavonide, spojeve koji jačaju imunitet i kontroliraju krvni tlak. 

Brusnice, na primjer, sprječavaju infekcije urinarnog trakta, dok koža crnog grožđa sadrži antocijan, pigment koji otežava rast stanica nekih tumora i povoljno utječe na cijeli kardiovaskularni sustava.  

Nedavna su istraživanja pokazala da oni koji jedu ljubičasto i tamnoplavo voće i povrće imaju puno niži rizik za visoki krvni tlak i visoke razine lošeg kolesterola, a ujedno su im i šanse da budu pretili puno manje.

Preporuka znanstvenika je uključivanje što više ljubičastog voća i povrča u dnevnu prehranu, a osim patlidžana i bobica mogu se naći drugi ljubičasti plodovi poput smokvi, krumpira ili ljubičastih šparoga.

18.02.2014. 13:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh