« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SRAZ POLITIKE I BIZNISA

Zašto se vole Bandić i Horvatinčić?

Blokada Varšavske ulice i policijska intervencija otvorili su novi krug pakla za Horvatinčića

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Milan Bandić

,

Cvjetni trg

,

Tomislav Horvatinčić

Njegovim poslom opet se počela baviti Skupština, a protiv projekta izjasnio se i budući predsjednik države Ivo Josipović.

No ni malo ne čudi da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić staje uz Tomislava Horvatinčića, kada, između ostalog, karakterno i toliko nalikuju. Dijele ih čak i iskustva kakva nosi borba s teškom bolešću. Horvatinčić je pobijedio rak kostiju, a Bandić preživio i oporavio se od moždanog udara. Obojica žarko žele da ih javnost doživi kao humaniste i rijetko suosjećajne ljude; obojica su sklona emotivnim eskapadama; gube kontrolu nad svojim riječima kad se osjećaju ugroženo; imaju potrebu govoriti o ljubavi koju osjećaju prema svojim majkama.

Horvatinčić je također došao iz manjeg mjesta s nakanom da osvoji metropolu, k tome, poput Bandića spava četiri sata dnevno i ne propušta zore a svoje graditeljske projekte predstavit će kao kao doprinos za europski Zagreb, grad za 21. stoljeće. Mnogi protivnici njegovog projekta uvjereni su da je poduzetnik podmazao gradski stroj za izdavanje građevinskih i inih dozvola za gradnju uz Cvjetnom trgu, no to zasad nitko nije dokazao. No ono što je nepobitno jest da su se našli kao ljudi istog karakternog tipa te da su u projektu na Cvjetnom trgu obojica vidjeli priliku da sebi za života izgrade spomenik, piše Novi list.

No Horvatinčić je već nekoliko puta govorio kako mu prijateljstvo s Bandićem ne donosi ništa dobroga. "Iako su mnogi skočili da ismiju ovu njegovu tvrdnju, treba reći da je ona u potpunosti točna: kad Bandić pojede nešto pokvareno, Horvatinčića zaboli stomak", pojašnjava novinar Novog lista.

No zaključuje i kako je to prijateljstvo Horvatinčiću osiguralo mogućnost da krene u pothvat života. Šuškanje o tome da Horvatinčić dolazi do potrebnih mu dozvola počelo je još 2005. zbog rekonstruiranja Palače Zrinjevac, no daleko je to bilo od problema s kojima je suočen danas, kad ga zbog 18 metara Varšavske ulice javnost razapinje kao Isusa. Novi list podsjeća i na izjavu s hrpom psovki vezanih uz Horvatinčićev projekt, koje je gradonačelnik kasnije demantirao.

Garaža u Varšavskoj je jevni interes

"U korist Cvjetnog prolaza izmijenjen je i Generalni urbanistički plan, a izdavanje gradskih dozvola teklo je kao na traci. Horvatinčić je za to vrijeme otkupljivao zgrade i stanove, metar kvadratni plaćao je i po 7,5 tisuća eura, fascikle s negativno intoniranim tekstovima vlastoručno je gurao pod nos glavnim urednicima i vlasnicima medija, trpio je i uzvraćao udarce predstavnicima Pravoslavne crkve koji su polagali i još uvijek polažu pravo na danas srušenu zgradu Kina Zagreb. Plaćao je objede, a ponekad čak i kuhao novinarima koji su iskazivali naklonost njegovom projektu, a oni su mu uzvraćali hvalospjevima i detaljnim opisima aftertastea što ga ostavlja čokoladni muse. Horvatinčić je, dakle, utrošio ogromne količine vremena, novca i živaca ne bi li uklonio prepreke na svom putu. Nitko, međutim, nije mario za njegove verbalne eskapade i humanitarna pregnuća. Svi su osuđujućim kažiprstom pokazivali na Cvjetni plac", piše Novi list dodajući kako se na gradonačelnika poduzetnik uvijek mogao osloniti te da su za njegov projekt u Skupštini glasali čak i HDZ-ovci.

Suprotno od toga, na terenu mu nije išlo dobro. "Nije uspio otkupiti zgradu stomatologije, pa je projekt Cvjetni prolaz postao Cvjetni atrij. Nije uspio probušiti u potpunosti blok i omogućiti prolaz s Cvjetnog placa do Gundulićeve ulice. Nužnom se iskazala varijanta s podzemnom garažom uz pristupnu rampu u Varšavskoj ulici, koja, avaj, ima ulogu šetnice. Bandić je opet uskočio i garažu proglasio javnim interesom. Bio je to jedini način da se dio Varšavske dobije kao pristupna rampa kojom će voziti automobili", stoji u tekstu Novog lista te se navodi kako je protivnicima projekta u prilog išlo i to što je Bandić gubio podršku.

Tako se, piše, za Horvatinčića otvorio novi krug pakla od kontejnera i Trojanskog konja do najavljenog živog zida. "Dok se javno mnijenje u potpunosti okreće protiv Horvatinčića, poduzetnički kružoci u restoranima uz Cvjetni trg vrte glavom i konstatiraju: 'Ovo što on proživljava zbog Cvjetnog - to svijet nije vidio.'", prenosi Novi list.

13.02.2010. 20:22:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh